A Németországban hivatalosan dolgozó prostituáltak 7 százaléka magyar

2019.11.26. 12:48

A Németországban bejegyzett prostituáltak több mint harmada román állampolgár, a harmadik legnagyobb csoportot pedig a magyarok alkotják a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis kedden publikált jelentése szerint.

A 2017. június elsején életbe lépett törvényben bevezetett bejelentési kötelezettség alapján 2018 végén 32 799 prostituált dolgozott Németországban. A prostitúciót szolgáltatásként 1530 intézmény jegyezte be, a közvetítő szolgáltatást pedig hetven vállalkozás.

A bejegyzett prostituáltak 81 százaléka (26 600 fő) külföldi, ezen belül 72 százalék (23 700 fő) európai és 5 százalék (1810 fő) ázsiai. Származási ország szerint a prostituáltak több mint harmada, 35 százaléka román állampolgár, tíz százaléka bolgár és hét százaléka magyar. A Destatis most első alkalommal publikált foglalkozási statisztikát a németországi prostitúcióró, írja az MTI.

Kiszolgáltatott nőket vittek Németországba prostituáltnak

Éppen kedden írta meg a police.hu, hogy bűnszervezetben, üzletszerűen, személyi szabadságától megfosztott személy sérelmére, erőszakkal és fenyegetéssel elkövetett emberkereskedelem bűntett és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytatnak két férfi, a 31 éves B. Antak és a 28 éves N. Csaba ellen. A két férfi 2014-től tagja volt egy bűnözői csoportnak, mely Németországba toborzott és szállított kiszolgáltatott helyzetben lévő – vagy általuk ilyen helyzetbe hozott – nőket, akiktől a prostitúcióval megkeresett jövedelmet elvették, azt saját megélhetésükre fordították.

A gyanú szerint B. Antal közreműködött egy nehéz anyagi körülmények között élő, nyelveket nem beszélő nőnek a németországi Nürnbergbe szállításában, és közben felügyelte, hogy ne szökjön meg. A nő nem akart prostituáltként dolgozni, többször kérte az ott lévő férfiaktól, hogy engedjék szabadon, ám ők ehelyett prostitúcióra kényszerítették, és veréssel vagy gyilkossággal fenyegették. A megkeresett pénzt nem tarthatta meg. N. Csabát azzal gyanúsítják, hogy 2017 novemberében a németországi Augsburgban 1000 euróért megvásárolt egy nőt azért, hogy őt prostituáltként dolgoztassa. A nőtől a megkeresett pénzt 2018 júliusáig elvette és azt részben vagy egészében a saját megélhetésére fordította.

A rendőrség munkatársai a bűnszervezet három tagját 2019. március 26-án Fóton eljárás alá vonták, B. Antal és N. Csaba elfogására pedig 2019. november 19-re összehangolt bűnügyi akciót szerveztek. A két férfit végül bűnügyi őrizetbe vették, letartóztatásukat a bíróság november 21-én elrendelte.