Nehéz sorosozással elintézni a klímatüntetést

DSC 1888
2019.11.29. 12:59

Több ezren vettek részt a Globális Klímasztrájk tüntetésen, amely a Batthyány térről indult a Kossuth térig. Az akciót negyedik alkalommal szervezte meg az egyetemistákból álló Fridays For Future Magyarország. Több ezren indultak el a tértől a Bem rakparton a Margit híd felé 13 órakor.

A tüntetést élőben közvetítettük.

A teljes élő közvetítésünk a IV. Globális Klímasztrájkról

Szeptember végén több ezren vettek részt a klímasztrájkon, amelynek célja rábírni a kormányokat arra, hogy érdemben tegyenek valamit a globális klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása ellen. Az ország legfiatalabb tüntetése akkor ilyen volt: 

Klímasztrájk: ez lehetett az ország legfiatalabb tüntetése
  • Fogyassz kevesebbet!
  • Cselekedj! Most!
  • Élni akarunk!

Ezeket skandálták a résztvevők bemelegítésként a térről indulva. A kezdeti eső ellenére is több ezren vesznek részt a tüntetésen. A Kossuth térre tartó felvonulás nem akadályozza a villamosközlekedést a Bem rakpart mentén. Időközben a nap is kisütött.

A tüntetésen nagyon sok a közép- és általános iskolás is volt – jeleként annak, hogy a klímaváltozás következményei leginkább a most még fiatal generációt fogja sújtani. Hiba lenne azonban generációs ellentétre kihegyezni a klímahelyzet megítélését – bár az „Ok, boomer” az idősebb, a gazdasági növekedés hasznát fiatalon még élvező generáció felelősségéről szól. 

A tüntetés mellett elhaladó idősebb járókelő azonban Indexnek azt nyilatkozta: "Igazuk van" a tiltakozóknak. A klímaváltozás következményeit "minden nap látjuk".

Karácsony a tüntetésen

A tüntetők között felvonult a főpolgármester is. Ebben a minőségében először volt jelen, de bevallása szerint már nem is számolja, hány hasonló tüntetésen vett már részt.

A helyzet kritikus, nem lehet szőnyeg alá söpörni” – mondta Karácsony Gergely. „Nem valami semleges dologról van szó, hanem olyanról, amely azonnali cselekvést igényel.”

Karácsony szerint a város részéről konkrét intézkedés lehet:

  • a dugódíj,
  • a városi zöldterület mennyiségének növelése,
  • fenntartható városi közlekedés biztosítása, elérve, hogy azt minél többen használják. 

Feladatunk élhetővé tenni a várost – Karácsony szerint 2010 és 2014 között még történtek pozitív lépések a közösségi közlekedés területén, amikor a BKK-t Vitézy Dávid vezette. "De az elmúlt öt évben ez a folyamat nem folytatódott: nincs Budapestnek hulladékgazdálkodási stratégiája felelős klímastratégiája. Mi ennek kidolgozásán vagyunk, konkrét céldátumokkal.”

Nagyon sok teendője van a városnak, a klímaváltozás elleni küzdelemben Budapest az utolsó helyen kullog.

Karácsony szerint a magyar kormány nem kellő súllyal kezeli az ügyet: energiapolitikában rossz úton haladunk, "a lakossági szektor energiahatékonysági beruházásaihoz szükséges támogatására EU-s forrásokat  a kormány nem hívta le. Mi EU-s támogatással nagyarányú energiakorszerűsítési programot akarunk indítani Budapesten.”

Népszavazás jöhet a dugódíjról

„A kormány nem támogatja, de nekünk az a dolgunk, hogy megnézzük, mi a helyes. A behajtási díj jól kialakított rendszerben, a közösségi közlekedésen keresztül beindítana egy pozitív spirált” – mondta Karácsony a dugódíjról. Szerinte most a közösségi közlekedés alulfinanszírozott, ezért többen ülnek autóba, ami még kevesebb forráshoz vezet a tömegközlekedés fejlesztéséhez.

Ezért volna indokolt a dugódíj, de a főpolgármester szerint nem lehet ezt lenyomni a budapestiek torkán, ezért elképzelhető, hogy erről népszavazás lesz a fővárosban.

A Margitsziget autómentesítéséről elmondta: a jelenleg csaknem ötezer behajtási engedély az év végén lejár, ezek többségét nem fogják meghosszabbítani.

Vászontáskával a klímáért

A lényeg, hogy a politikusok és a cégek is látják, hogy a bolygó ügye fontos az embereknek – mondta egy tüntető arra, mi értelme van egy ilyen demonstrációnak. Saját bevallása szerint a klímaügy érdekében megteszi a tőle telhetőt:

Vászontáskát hordok, zsebre rakom a szemetet, otthon szelektíven gyűjtöm és itt vagyok” –

mondta. Igaz, a vászontáskánál sem egyszerű kiszámolni, mekkora valójában a dolgok ökológiai lábnyoma. 

A tömeg nem sokkal 14 óra előtt megérkezett a Kossuth térre. A 2-es villamos így egyelőre nem megy el a Jászai Mari téri végállomásig.

Sok marék makk

A tüntetők több ezres tömege kitöltötte Kossuth tér középső részét. Magyarországon 14 városban tartottak klímatüntetést egy időben a budapestivel. Helyszín többek között: Debrecen, Eger, Győr, Miskolc, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Szeged, Szekszárd, Szombathely, Veszprém.

Világszerte 3273 városban tartanak klímasztrájkot november 29-én – számolt be a színpadról a tüntetés egyik szervezője.

Mellette a színpadon egy doboz állt, teli makkal. „Ezek elültetése ránk vár” – mondta a szervező, kérve mindenkit, hogy vegyen belőle és a tüntetés után ültesse el.

Minél többet tudunk arról, hogy mit okozunk a Földön, annál őrültebb, hogy mit művelünk. Azért vagyunk itt, hogy véget vessünk ennek az őrületnek"

– mondta a Fridays for Future képviselője. "Mi vagyunk azok, akik már tudjuk, hogy ez így nem mehet tovább" – mondta Pribéli Levente, bűnnek tartva, ha nem tesznek a klímaváltozás ellen.

Black Friday vs. Fridays for Future

„Ma van a kritikátlan fogyasztás ünnepe” – mondta Pribéli, utalva a Black Fridayra.

Ma azzal tehetünk a legtöbbet, ha nem hagyjuk magunkat átverni. Nem egy újabb tárgyra van szükségünk, hanem egy élhető jövőre.Nem normális, hogy azért kell küzdenünk, hogy ne pusztítsuk a természetet és saját magunkat.

Azt követeljük a politikusoktól, hogy ne álljanak a változás útjába, sőt, azt, hogy cselekedjenek. A politikusok ma nem veszik tudomásul a tényeket, úgy csinálnak, mintha tengernyi időnk lenne. Elvárjuk, hogy tegyék végre a dolgukat! Folytassanak valódi párbeszédet a társadalommal fogadják el a tudományos tényeket!” 

„Magyarország nem teljesít jól sem a klímaválság mérséklésében, sem pedig az alkalmazásban” – mondta Pribéli, követelve, hogy a politikusok szakítsanak a féligazságokkal. Azt kérte, Magyarországon is hirdessék ki a klímavészhelyzetet, ahogyan Budapest már megtette. 

Az egyik legnagyobb üdvrivalgást azzal váltotta ki a hallgatóságból, amikor azt követelte, hogy zárják be a Mátrai Erőművet.

 

De Nem tett említést arról, hogy a szénerőmű  most épp Mészáros Lőrinc érdekeltsége, általában is kerülték a felszólalások az aktuálpolitikai megjegyzéseket, jelezve, hogy a klímahelyzet a politikai törésvonalaktól teljesen független – bár a kormány előszeretettel hangoztatja, hogy balliberális, sorosista uszályban vannak azok, akik felhívják a figyelmet a globális éghajlatváltozás veszélyeire.

A felszólalásokat noÁr művésznéven rappelő színész, Molnár Áron zárta, aki társadalompolitikai rapje előtt a Black Friday ellen érvelve fordult a fiatalokhoz:

„Nem kell X-box, ajándékozzatok élményt. Menjetek el együtt túrázni, számháborúzni. Ne kérjetek ajándékot, ne vásároljunk fölöslegesen!”

(Borítókép: Bődey János/Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport