Fodor Gábor helyett Bősz Anett vezeti mostantól a Liberálisokat

2019.12.02. 10:35

Bősz Anett lett a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke, a múlt héten tartott tisztújítás egyhangúlag választotta meg a párt élére az eddigi ügyvivőt. Az MLP eddig összeforrt az alapító pártelnök nevével, Fodor Gáborral, ám ő nyáron bejelentette, hogy lemond a vezetői posztról.

Így került képbe a parlamenti képviselőként dolgozó Bősz Anett, aki az Indexnek azt mondta, pontosan tisztában van a párt méretével, lehetőségeivel, így a feladatát nem is tartja egyszerűnek:

A valaha volt legkisebb állapotából kell kimozdítanom a pártot.

A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy a párt annyira összezsugorodott mára, hogy nagyjából 100 tagja maradt, így a küldöttgyűlés is mindössze 13 főből állt. Bősz reméli, hogy ez a gödör alja, és innentől bővülni, növekedni fog a párt. Bősz szerint ugyanis bár „kizárólag szövetségi politikában tudjuk a jövőt elképzelni”, az önálló liberális pártra szükség van.

Miért van szükség önálló liberális pártra?

Bősz úgy véli, hogy a liberális eszmerendszerhez olyan mértékben senki nem ragaszkodik, mint ők, és „fontos misszió, hogy visszaadjuk a liberális szónak a méltóságát Magyarországon, hogy ne rombolónak tartsák ezt a jelzőt, amelyet Orbán Viktor az elmúlt években a legdurvább szavakkal mocskolt be”.

Bősz szerint az ő, illetve a párt feladata, hogy megjelenítse az „újfajta liberalizmust”, és elmondja, miben kell megújulni a hagyományos szakpolitikai kérdésekben. Például a gazdaság területén szerinte lejárt a neoliberalizmus korszaka, de ezzel még nem kell teljesen elfelejteni a tiszta piaci versenyt – inkább egy erős versenyhivatallal működő versenyben kellene gondolkodni. „4-500 ezer ember vallja magát liberálisnak, politikai hazát biztosítani nekik óriási feladat.”

Bősz azt mondta, folytatni szeretné az együttműködést a többi ellenzéki párttal, és örül, hogy a többi ellenzéki párt is belátta, hogy a Liberálisok „nem a NER-t szolgálják”. Bősz nem említette, de emlékezhetünk, hogy korábban, Fodor Gábor alatt ugyanis ezt néhányan, például a DK megkérdőjelezte.

Fodor kiszállt, és kutat

Bősz mandátuma a jövő nyári teljes tisztújításig szól, akkor új ügyvivőket is választanak (a Liberálisoknál ügyvivői testületnek nevezik az elnökséget). Felmerült, hogy jövő júniusig társelnökségben vezessék a pártot a főpolgármester-jelöltséget egy ideig lebegtető Sermer Ádámmal, de ezt végül elvetette a párt.

Fodor Gábor további szerepéről Bősz azt mondta: Fodor „végleg kiszállt a pártpolitikából, egy közép-kelet-európai rendszerváltásokat vizsgáló kutatóintézetet hozott létre, ott fog dolgozni”. Fodornak tehát a Magyar Liberális Pártban nincs és nem is lesz tisztsége, és nem szól bele a továbbiakban a párt irányításába.  • Hírek
  • Hírek