Törvényt módosítanak a frissen kinevezett, 22 éves helyettes államtitkár miatt

2019.12.04. 17:29 Módosítva: 2019.12.05. 00:38

Kezdeményezik a jogszabály módosítását az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében, reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a 24.hu-nak.

Ahogy azt az Index is megírta, egy 22 éves joghallgató lett a család- és ifjúságügyért felelős helyettes államtitkár. Rácz Zsófiát a Facebook-oldalán mutatta be szerdán Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A jelenlegi rendelkezés szerint „közigazgatási államtitkárrá és helyettes államtitkárrá minden büntetlen előéletű, az országgyűlési képviselők választásán választható személy kinevezhető, aki jogász mesterképzési szakon szerzett szakképzettséggel vagy közigazgatási mesterképzési szakon szerzett okleveles közigazgatási szakértő vagy okleveles közigazgatási menedzser szakképzettséggel vagy gazdaságtudományok képzési területen alap- vagy mesterképzésben szerzett közgazdász szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és a feladat- és hatáskörének megfelelő szakirányú szakképzettséggel rendelkezik.”

Rácz Zsófia viszont még a diploma megszerzése előtt került Novák Katalin mellé. A 2013-ban létrehozott, kormányközeli Alapjogokért Központból ment ki a féléves ösztöndíjra, ám azt nem töltötte ki, hazatért élve a lehetőséggel, hogy Novák mellett dolgozhat. A terület szakpolitikai, de nem egészen példátlan, hogy oda valaki a diploma megszerzése előtt kerül: Illés Boglárka is előbb kapta megbízatását, mint a végül megszerzett jogi diplomáját.

A törvénymódosításra a 444 is rákérdezett, nekik az Emmi sajtóosztálya egész pontosan ezt válaszolta:

Helyes, hogy a fiatalokat egy fiatal nő képviseli majd ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkárként. Ezért kezdeményezzük a jogszabály módosítását az ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkári pozíció esetében. Rácz Zsófia korábban képviselte már hazánkat, Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte volt.