Kincses Gyula, új orvoskamarai elnök: Bruttó egymillió forintos orvosi alapbér kell

HUSZ2586
2019.12.05. 17:30

A hálapénz ellen egy eszközzel nem lehet küzdeni, több eszközre van szükség. Az első a béremelés, méghozzá egy tisztességes, egylépcsős, amiből a társadalom és az orvos is érzi, hogy a doktorok "ki lettek emelve, meg lettek becsülve" - mondta az Index élő videointerjújában Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara új elnöke.

El kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen az orvosi alapbér

- tette hozzá. Ki kell mondatni a TB-törvénnyel, hogy az ellátás az éppen beosztott orvossal jár, ha én nem ezt szeretném, akkor azt plusz pénzből kell megvásárolni, szerződéssel, mondta Kincses. De - tette hozzá - ők nem szakszervezet, nem ez a céljuk, ez csak eszköz a jobb egészségügyért.

Az interjút itt nézheti vissza, ha továbbgörget, folytatódik a cikk:

Azt is mondta, hogy akkor tud a miniszterrel, államtitkárral tárgyalni, ha az orvosok mögéállnak. Szerinte az orvosok közül "egyre többen" állnak ki a hálapénz ellen, főleg, hogy például egy nagy orvos gyakran "szint alatti" dolgokat kell vállaljon a hálapénzért, kis műtéteket, szüléslevezetéseket, ami egyre kevésbé tetszik neki. "Ezért nem vagyok pesszimista a jövőt illetően".

Tisztességes, az orvostársadalmat a méltó helyére pozicionáló bér kell, mondta. Nem csak a futballnak kellene nemzetstratégiai ágazatnak lenni, hanem az egészségügynek is, tette hozzá. 

Átláthatóság, mérhetőség, fizetések

Beszélt arról is, hogy a páciensek számára is elérhető minőségi mutatói rendszert akarnak bevezetni. "Enélkül nem lehet előrelépni", mondta. Transzparencia kell, standardok, visszamérhetőség kell. A betegek véleménye is megjelenhet, de csak úgy, mint mondjuk a Booking.comon, azaz csak az értékelhet orvost, aki a betege volt, nem pedig "az egész utca". Ha nem ér el valaki egy pontszámot, akkor olyan képzésre irányítják majd, mondott példát arra, mi lehet egy lepontozott orvossal.

A kamara egymilliárdból gazdálkodik, ennek felét a központ döntése alapján költötte el Éger, 45 százalék volt, ami "lekerült" a területi szervezetekhez. Éger fizetése egymillió forint fölött volt, de egymillió-egyszázezer alatt. Plusz jutalmak, amiket magának adott Éger, mondta kérdésre Kincses. Éger háromhavi bérrel, plusz a szabadságkifizetésekkel távozik. Kincses a saját fizetését nem tudja még, de annyit kér, mintha szakorvosként dolgoznia valahol. 

"Biztos, hogy kevesebb lesz, ez nem kérdés."

Ennek kapcsán azt mondta, az átlagos szakorvosfizetés bruttó 800 ezer, ez az, amennyit a kincstár utal, ebben viszont az összes ügyelet, minden pótlék, plusz a nagyon magas fizetésű kórházigazgatók is benne vannak.

Kell-e vizitdíj? Kincses azt mondta, a vizitdíj összességében csökkentette a hálapénz mennyiségét, mert "ha kifizette a 300-at lent, nem adott ezrest fent", de persze a nagy pénzekre (műtéti hálapénz például) nem volt hatása. A zsúfoltságot is csökkentette az orvosoknál, azaz volt pozitív hatása, mondta.

Orbán, Kötcse, politika

Az ő megválasztásánál szerinte a magas szavazati arányba több dolog játszott be:

  • Az általános elégedetlenség, ami nem Kincses "érdeme". Szabályozatlanság, szervezetlenség van az egészségügyben, sokan nem a képzettségüknek megfelelő munkát végeznek, vagy több állást kell vállalniuk.
  • Éger érdeme, hogy a Kamara megmaradt, de a lendület 2019-re elfogyott, a nem ellenzéki szereppel 2010 után nem tudott mit kezdeni a Kamara. A testület zárt üléseken döntött, az orvosok nem tudták, mit is képvisel a nevükben.
  • És jöttek a fiatalok is.

Érzi, hogy pártpolitikai színezete is volt most a történetnek, de nem magának a döntésnek, nem a kamarai választásnak, mert az orvosok között nincs pártpolitika. Éger István kötődött a Fideszhez, a fideszesek vereségként élhetik meg, de szerinte ez az egész nem erről szól, hanem hogy olyan egészségügyet akarnak, ahol tisztességgel lehet gyógyítani és gyógyulni, és ilyen szempontból a "politikai rárakódás" kifejezetten zavaró, vélte Kincses.

Azt mondta, ha meghívnák, ő is elmenne Kötcsére, mint Éger, mert tudnia kell, hogy az ország merre megy.

De ez szerinte nem jelentené a függetlenség elvesztését, "valahova való beállást".

Orbánnak azt mondaná például Kötcsén, hogy - mivel a Fidesz mindent mérés alapján dönt - , hogy eljutunk oda, hogy a nemcselekvésnek nagyobb az ára, mint az amúgy nyilván kockázatos cselekvésnek.

Kórházbezárás, rossz utánkövetés

A mai Nézőpont-konferenciáról, amin ő is részt vett, arra a mondatra hívta fel a figyelmet, hogy a Nézőpont intézet kutatója szerint "nem lehet tudni, hogy valaki utálja a kormányt, ezért gondolja rossznak az egészségügyet, vagy rossznak látja az egészségügyet, ezért utálja a kormányt.

A kórházbezárásokról azt mondta, szerinte nem kellene, de "telephelybezárás biztosan". Például egy kórház a László, az István és a Merényi.

Ezt így egyben nem lehet bezárni, de a Merényinek el kell gondolkozni a sorsán.

HUSZ2533
Fotó: Huszti István

Magyarországon az infarktus után az egyhónapos eredmények nagyon jók, világszínvonalúak, mert a műtétekben jók vagyunk, de az egyéves eredmények rosszabbak, mint a nemzetköziek. Az már azon múlik, hogy van-e jó rehabilitáció, utánkövetés, mondta Kincses.

A Magyar Orvosi Kamara élén 16 évig állt Éger István, őt váltotta nemrég Kincses Gyula. A döntés hátteréről, és régi és az új elnökről, valamint a kamara közelmúltjáról és a lehetséges jövőről itt írtunk hosszabb cikket .