Mégse szabadulhat az olaszliszkai ügy vádlottja, aki kirángatta Szögi Lajost az autóból

2019.12.09. 18:00 Módosítva: 2019.12.09. 18:37

Egyelőre feltételesen se szabadulhat az olaszliszkai emberölés 15 év fegyház-büntetésre ítélt harmadrendű vádlottja, írja az MTI.

2006-ban Olaszliszkán utazott keresztül Szögi Lajos a családjával, amikor kirohant eléjük egy kislány. A kislánynak szerencsére nem lett komolyabb baja, de a felbőszült családtagok gyermekei szeme láttára agyonverték a tiszavasvári tanárt.

A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt nyolc embert ítélt el a bíróság 2009-ben, Sz. András volt az ügy harmadrendű vádlottja. Ő rángatta ki Szögit a kocsiból, és részt vett a bántalmazásban is.

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája november 26-án Sz. András feltételes szabadságra bocsátásáról döntött, ám az ügyész fellebbezett, a törvényszék másodfokú tanácsa pedig megváltoztatta a döntést.

Megállapították, hogy bár Sz. András kifogástalan magatartást tanúsított a börtönben, amit jutalmai, az eltávozásokat követő viselkedése, az általa elvégzett tanfolyamok és a sértett családjának juttatandó kártérítés is alátámasztott, a bíróságnak vizsgálnia kell a törvénytisztelő életmódra való készségét is.

Álláspontjuk szerint az elítélt szabadulása esetén közel kerülne korábbi környezetéhez, és nem zárható ki az se, hogy így „e készsége mérséklődne”. Emellett úgy ítélték meg, hogy mivel a bűncselekmény helyben és az országos közvélemény előtt is ismert, ez megnehezítheti az elítélt számára a mindennapi feladatok ellátását, és visszaterelheti a korábbi „kriminális élethelyzetbe”. Mindezért az elítélt a bíróság szerint továbbra is potenciális veszélyt jelent a társadalom tagjaira nézve.

Sz. András a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti szabadságvesztését, 2021. október 24-én szabadulhat.