Nyugdíjazzák Baka András egykori főbírót

2019.12.11. 07:23

Jövőre nyugdíjba megy Baka András jelenlegi kúriai tanácselnök, a Legfelsőbb Bíróság 2009 és 2011 közötti elnöke Áder János köztársasági elnök kedd késő este közzétett határozata szerint, amelyet a Hvg.hu szúrt ki elsőként.

07
Fotó: Huszti István / Index

Bakát 2009-ben, a Fidesz képviselőinek támogatásával választotta meg a parlament, azonban 2011-ben, három és fél évvel hatéves mandátuma lejárta előtt éppen ők távolították el a főbírói posztról. A kormánytöbbséget nyíltan kritizáló főbírónak ugyanakkor papíron azért kellett mennie, mert a poszt betöltőjével szemben új feltételt támasztottak: azt, hogy ötéves bírói szolgálati jogviszonnyal kell rendelkeznie, amibe ugyanakkor nem számított bele Baka épp a strasbourgi nemzetközi bíróságon eltöltött 17 éve.

Baka ismert arról, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróságon is kivívta igazát a magyar kormánnyal szemben.  Baka András 2011-es leváltása ugyanis a Legfelsőbb Bíróság éléről sértette a volt főbíró jogát a tisztességes eljáráshoz és a szabad véleménynyilvánításhoz. Bakának valójában azért kellett mennie, mert bírálta a 2010-után elfogadott, a bíróságokat érintő törvényeket. Magyarországnak különböző jogcímeken összesen 100 ezer eurót, azaz mintegy 31,5 millió forintot és annak kamatait kellett megfizetnie számára kártérítésként.

Frissítés: A Köztársasági Elnöki hivatal cikkünk megjelenése után közölte lapunkkal, hogy Áder János a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény alapján hozta meg határozatát, mely kimondja, hogy a „bírót fel kell menteni, ha betölti az Alaptörvény 26. cikk (2) bekezdése szerinti általános öregségi nyugdíjkorhatárt”. "Felhívom figyelmét, hogy a törvény szerint a köztársasági elnöknek mérlegelési jogköre nincs, a nyugdíjkorhatár betöltése esetén a bírót fel kell mentenie", írta az államfő sajtófőnöke, Altorjai Anita.  • Csok