Piroska
-11 °C
-2 °C

OMSZ: A fehér karácsony esélye tulajdonképpen kizárt

GettyImages-1188198754
2019.12.13. 14:50 Módosítva: 2019.12.13. 16:21

Egyre szárazabb, melegebb levegő jön felénk vasárnaptól kezdve, és jövő szerdára akár 15-16 fokig is melegedhet a levegő az országban, mert szubtrópusi levegő éri el térségünket, ami Afrikából érkezik. Enyhe, tavaszias idő lesz, melegrekordok is dőlhetnek. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki videójában az hangzik el a meteorológustól, hogy "a fehér karácsony esélye tulajdonképpen kizárt", illetve még úgy fogalmaz, hogy a fehér karácsony esélye:

  • elhanyagolható
  • mindenképpen jelentéktelen.

A videóban az alábbi ábrát említi a meteorológus, amin az ECMWF valószínűségi előrejelzését láthatjátok a fővárosra vonatkozóan.

A piros vonal jelképezi a jól látható, összefüggő hóréteget. A futások zöme a vonal alatt tanyázik, az 50 db egyenrangú előrejelzésből csak 2 lát esélyt arra, hogy kialakul hóréteg szentestére. Ez nagyon kevés.

UPDATE:

Azóta egy újabb videós előrejelzést is kiadott az OMSZ, amiben már úgy fogalmaznak, NULLA SZÁZALÉK az esély a fehér karácsonyra és a télies időre:

Az Időkép.hu  is azt írja, hogy jövő hétre tavasziasan enyhe idő köszönt be, jelentős mértékű lehűlés ezután sem látszik, ezért nagy valószínűséggel ismét elmarad a fehér karácsony. 

A számítógépes modellek többsége szerint a jövő hét második felében és karácsony környékén is maradhat az átlagosnál enyhébb idő. A fehér karácsony esélye így egyre kisebbnek mutatkozik, bár arra hívják fel a figyelmet, hogy az utolsó szó mindig az időjárásé, karácsonyig pedig még 11 nap van.