Demeter Szilárd elismerte, be akarták szántani a Nemzeti Kulturális Alapot

2019.12.14. 11:56

A Hír TV pénteki esti műsorában indokolta a héten elfogadott kulturális törvénycsomagot a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetője, írja a 444.

A törvénytervezet elkészítésében is közreműködő Demeter Szilárd szerint a jogszabályi csomag arról szól, hogy

próbáljuk megszervezni a kulturális életet. Ez nem azt jelenti, hogy beleszólunk a művészek alkotói tevékenységébe. Nem adunk megrendelést, hogy nem tudom milyen propagandaanyagot kell gyártani.

A műsorvezető ezután felvetette, hogy „Vidnyánszky Attila úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy az sem volna ördögtől való, ha a kormány kultúrpolitikája mondjuk a színházak repertoárjában megjelenne, bármilyen formában ”, majd arról kérdezte Demetert, hogy  mit gondol erről?

Én ezzel teljes mértékig egyetértek

– válaszolta Demeter.

Arról, hogy a kiszivárgott minisztériumi anyagban még szerepelt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) kiüresítése, de az benyújtott és elfogadott törvényben már nem, azt mondta, hogy

valóban volt ilyen gondolkodás. (...)  Sokat gondolkodtunk rajta, különböző modelleket dolgoztunk ki, de végülis megszületett az a politikai döntés, hogy most nem nyúlnak az NKA-hoz. Ami természetesen a döntéshozó felelőssége.  • Hírek
  • Hírek