10 milliós pályázati támogatást ad Újbuda a kerületi szakkollégiumoknak

2019.12.19. 13:49

December közepén írtuk meg, hogy a szakkollégiumoknak meghirdetett pályázatok elbírálásakor az előző évek összegeinél jóval kisebb támogatást kaptak azok a szakkollégiumok, amelyek korábban kiálltak a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett. 2018 novemberének végén ugyanis tíz szakkollégium közös nyilatkozatot adott ki a CEU Budapesten maradásáért.

Az újbudai momentumosok erre reagálva kezdeményezték, hogy Újbuda 10 millió forint értékű pályázati támogatást biztosítson 2020-ban a kerületben működő szakkollégiumoknak.

"Azokat az intézményeket büntették, akik bátran vállalták véleményüket, és kiálltak egy felsőoktatási intézmény mellett, amelyet a kormány tisztán politikai okokból elűzött Magyarországról. Elfogadhatatlan, hogy a kormány közpénzt használva tartson sakkban felsőoktatási intézményeket, ilyen módon kényszerítve őket véleményük elhallgatására" - írja közleményében a Momentum.

A XI. kerületi szakkollégiumok több száz egyetemistának adnak otthont, a kerületnek fontos, hogy zavartalanul működhessenek, írják, majd hozzáteszik:

"Ezért Orosz Anna, köznevelésért felelős alpolgármesternek, valamint Daam Alexandra, az újbudai Momentum frakció vezetőjének kezdeményezésére ma Újbuda képviselőtestülete napirendre tűzte, hogy 2020-ban 10 millió forint értékű pályázati támogatást biztosítsanak az Újbudán működő szakkollégiumoknak. Az előterjesztés nagyobb vitát váltott ki a testületben, de végül 3 fideszes tartózkodás mellett 22 igen szavazattal a kerület letette a voksát a kerületi tudományos élet támogatása mellett".