Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Petícióban állnak ki főigazgatójuk mellett a Szent Margit Kórház dolgozói

2019.12.21. 08:49

Petícióval állnak ki a Szent Margit kórház dolgozói a főigazgató mellett. Az ívet néhány óra alatt a kórház állományának negyede írta alá, írja a levelet megszerző Népszava.

A lap emlékeztet arra, amiről az Index is beszámolt, két nappal ezelőtt rendelt el vizsgálatot Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a fővárosi Szent Margit Kórházban, miután a Magyar Nemzetben Csókay András idegsebész professzor nyilvánosan tiltakozott Imreh Domonkos sebész főorvos nyugdíjazása ellen. Csókay szerint elfogadhatatlan, hogy vélhetően politikai okokból kényszernyugdíjazta a kórház vezetése a nemzetközileg is elismert sebészorvost.

A főorvos mellett további hét másik sebész is beadta a felmondását. A szakorvosok távozásával kapcsolatban a sajtóban az elmúlt napokban számos találgatás jelent meg, a kórház közleménye szerint viszont azóta közülük többen jelezték, döntésük nem végleges, januárban újragondolják, hogy hol folytatnák a munkájukat. A Népszava úgy tudja, pénteken a miniszter által elrendelt vizsgálat részeként az intézmény dolgozóit és a főigazgatót is meghallgatták a vizsgálók.

Badacsonyi Szabolcs az óbudai Szent Margit Kórház fõigazgatója
Badacsonyi Szabolcs az óbudai Szent Margit Kórház fõigazgatója
Fotó: Mohai Balázs

A lap szerint a dolgozók a petícióban azt írták:

Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a számunkra fontos munkahelyünket politikai csatározás színterévé teszik olyan emberek, akik egyéni sérelmeiket vagy politikai érdekeiket előbbre valónak tartják, mint a kórház egységét és működőképességének megőrzését. Fontosnak tartjuk, hogy kiálljunk a Szent Margit Kórház egységéért és a közösen elért eredményeink megvédéséért (...) Arra kérjük a politikai pártok helyi és országos képviselőit , valamint az itt élő polgárokat és a kórház valamennyi dolgozóját, ne engedjék, hogy az intézmény politikai hadszíntérré, hatalmi harcok eszközévé váljon.

Az intézmény egyik főorvosától a lap úgy tudja: péntek reggel néhány óra alatt több mint 130-an írták alá a petíciót a kórházban munkára jelentkező mintegy 200 dolgozó közül, és a szignók azóta csak gyűlnek. Több tucatnyian ugyan a petíció tartalmával egyetértettek, de nem kívántak az aláírásgyűjtésben részt venni. Szerintük ugyanis nem a nyilatkozat aláírásával, hanem a mindennapi munkájukkal és együttműködésükkel igazolják lojalitásukat – tette hozzá főorvos, aki az akció egyik kezdeményezője.

Az intézmény korábbi közleménye szerint Imreh Domonkost az öregségi nyugdíjkorhatár elérése miatt mentette fel a Szent Margit Kórház főigazgatója. Mint írták, ez nem egy hirtelen döntés eredménye volt, hiszen erről a főorvost a főigazgató már 2018 szeptemberében tájékoztatta.

Korábban felmerült, a főorvos nyugdíjazásában az önként vállalt túlmunka díjának csökkentése is szerepet játszhatott, de ezt a kórház cáfolta.