Elemér
-1 °C
10 °C

Sétálni és pihenni járnak a parkokba a budapestiek, állapította meg a Főkert hatmilliós felmérése

2020.01.07. 09:08

A parklátogatások céljaként a kimagasló többség (84 százalék) a sétálást, pihenést jelölte meg, a következő leggyakrabban említett látogatási cél a másokkal való találkozás és a rendezvényre járás (23-23 százalék). A Parklátogatók 12 százaléka sportolni jár a parkokba.

Futnak (64 százalék), kerékpároznak (39 százalék), labdajátékokat játszanak (13 százalék) és tornáznak (12 százalék). A leginkább futásra használt park (7 százalék) a Feneketlen-tó, míg kerékpározásra a Szent István park (51 százalék) és a Hajógyári-sziget (50 százalék). Érdekes, hogy jógázni leginkább a Vérmezőn (28 százalék) és a Városmajorban szoktak.

Egyebek mellett ez olvasható annak a tanulmánynak a vezetői összefoglalójában, amelyért legalább hárommillió forintot fizetett ki Budapest előző, fideszes vezetése idején az önkormányzati tulajdonú Főkert Zrt. egy kormánypárti politikus cégének. A tanulmány összegzése azt követően jutott a Népszava birtokába, hogy Tüttő Kata, városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes még vasárnap közzétett a Facebookon egy fotót egy számla másolatáról.

Posztja alapján az Index is megírta: a Főkert évi nettó 6 millió forintról fogadott be számlát, amit a budapestiek parkhasználati szokásainak vizsgálatai alapján állított ki a Fidesz akkori budaörsi elnökének cége. A közzétett – nettó hárommillió forintról szóló – számlát a budaörsi Fidesz volt elnöke, Nagy Sándor András jelenleg végelszámolás alatt álló cége, az Axilior Kft. állította ki 2016-ban.

A Főkert összesen, áfa nélkül több mint hatmillió forintot fizetett ki a felmérésekért

– írta Tüttő.

A felmérés egyébként a fentebb idézett eredményeken túl olyan eredményekre jutott, mint például hogy a fővárosiak 56 százalékának nincs tudomása arról, hogy a Főkert látja el a parkok rendben tartását. Aki viszont tudja, hogy ki gondozza a zöldterületeket, állítólag elégedett. „A fővárosiak véleménye szerint a Főkert megfelelően látja el a feladatait” – írták a Főkert megrendelésére készült anyagban.

Az Axilior Kft. egyébként a szerződés szerint 1200 fős, telefonos lekérdezéssel térképezte fel, hogy a fővárosiak mire használják parkjaikat.

Még vasárnap kerestük Nagy Sándor Andrást, az Axilior Kft. vezetőjét az ügyben a cég hivatalos emailcímén, többek között arról érdeklődve, hogy hányszor és összesen hány forintról állított ki a cég számlát a Főkertnek, milyen címen, hány felmérés született, és ezek hol érhetőek el nyilvánosan. Az emailcím azonban már nem működik. Amint jelentkezik, teret adunk az álláspontjának, de Nagy Sándor Andrást a Népszava sem érte el.

Nagy Sándor András egyébként csak 2018 végéig volt a budaörsi Fidesz elnöke, amikor is lemondott.