Az államtitkár szerint a kamara döntse el, hogy a hálapénzért börtönbe küldené-e az orvost

2020.01.20. 13:35 Módosítva: 2020.01.20. 13:43

Először nem a minisztériumnak, hanem az orvosoknak kellene egyetérteniük a hálapénz kriminalizálásában - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Orvosi Kamara (MOK) legújabb javaslatára reagálva hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Az MTI összefoglalója szerint Horváth Ildikó azt mondta: rendkívül fontos leszögezni, hogy a minisztérium álláspontja szerint az orvostársadalomnak kellene eldöntenie, hogy pontosan mivel járna a hálapénz kriminalizálása.

Mint megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a múlt héten tette közzé, hogy milyen fizetéseket javasolna az állami ellátásban dolgozó orvosoknak: 

  • a kezdő rezidenseknek 687 837 forintos bruttó alapbért,
  • a kezdő szakorvosoknak 1 154 920 forintos bruttó alapbért, 
  • a tíz éve szakorvosként dolgozóknak 1 398 358 forintos bruttó alapbért,
  • a bértábla csúcsán, 37 éves szakorvosi tapasztalattal 2 millió feletti bruttó alapbért javasolnak.

A kamara szerint a hálapénz „súlyosan káros jelenség a magyar társadalomban”, és ha a béremelés teljesül, onnantól tegyék törvényesen büntetendővé a hálapénz átadását és elfogadását.

Horváth Ildikó szerint az orvosi kamara azt nem fejtette ki, hogy milyen módon kriminalizálná a hálapénzt: pénzbüntetéssel vagy netalán börtönbe küldenék az orvosokat és a betegeket.

A minisztérium érdemesnek fogja látni a tárgyalást a javaslatról, amint az orvostársadalomban van egy világosan megfogalmazott, széles egyetértéssel támogatott vélemény a témában, mondta az államtitkár. 

A kamara béremelési javaslatáról az államtitkár azt mondta: a MOK becsatlakozhat azon béremelési egyeztetésekbe, amely által a szakdolgozói béremelés is megtörtént.

A hálapénz kérdésében megszólalt Cser Ágnes, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke is. Őazt mondtaetikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara javaslatát, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát.  A kormányt támogató szakszervezeti vezető azt mondta: ha az orvosbéreket egy lépcsőben emelnék meg, az „összedöntené” az országot. Cser a hálapénzről azt mondta: a büntetés megrontaná a beteg orvos közötti bizalmi kapcsolatot, ami nélkülözhetetlen, ahhoz, hogy tisztességes gyógyító munka folyjon. A hálapénz 70 éves terhes örökségét csak oktatásokkal, képzésekkel, társadalmi vitákkal, beszélgetésekkel lehet megszüntetni.