Feljelentést tett a fővárosi kormányhivatal a szürkehályog-műtétek utáni fertőzések miatt

2020.01.21. 09:01

Feljelentette a Budaörsi Egészségügyi Központot a budapesti kormányhivatal, miután a járványügyi vizsgálatok után kiderült, hogy decemberben szürkehályog-műtétek utáni fertőzéseket okozott az, hogy nem tartották be a közegészségügyi-járványügyi előírásokat.

Budapest Főváros Kormányhivatala a feljelentésen kívül 5 millió forint egészségügyi bírságot szabott ki a budaörsi rendelőnek, olvasható a kormányhivatal MTI OS-en keresztül kiadott közleményében.

A HVG korábbi cikke szerint a budaörsi szakrendelő egynapos sebészetén december 12-én összesen 22 szürkehályog-beteget műtöttek meg a 2-es műtőben. Noha a betegek a másnapi kontroll tanúsága szerint tünetmentesek voltak, 14-ére mindannyiuk panaszossá vált (váladékozott, fájt a szemük). A betegeket a Szent János Kórházba utalták, ahol tizenkettejüket újra meg kellett műteni, és négyen tartósan is kórházi kezelésre szorultak. Az okokról az előzetes vizsgálat azt valószínűsítette, hogy a december 12-én a 2-es műtőben dolgozó egészségügyi team nem tartotta be megfelelően a higiéniás szabályokat – magyarul nem mostak jól kezet.

Az Indexnek még január elején nyilatkozott egy műtéten átesett nő lánya, aki elmondta, édesanyja szintén elkapta a fertőzést. Azt mondta, hogy futószalagon műtötték a rendelőben az embereket, volt, hogy két beteg volt egy időben a műtőben, így valószínűleg két beteg között nem volt sterilizálva a helyiség.