Elemér
-1 °C
10 °C

Újabb alagutat találtak a rendőrök a déli határnál

2020.01.22. 08:20 Módosítva: 2020.01.22. 09:04

A korábbi nyílástól 15 méterre újabb alagutat találtak a rendőrök Csikéria külterületén.

Tavaly ősszel találtak itt egy másik alagutat az ideiglenes biztonsági határzár alatt.

A szolgálatot ellátó kutyavezető járőr január 21-én délben növényzettel fedett, körülbelül 50 centiméter átmérőjű – nyílást fedezett fel, ami átvezet a határzár alatt szerb területre.

A rendőrök szerint a járatnál sikeres átjutás nem történt, mert rövid időn belül felfedezték, és betemetéséig őrzik is.

Az előző alagútról az akkor aktuális  kormányinfón  Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt, akkor azt mondta: megszaporodtak a határátlépési kísérletek - 2019-es évben összesen 11 808 tiltott határátlépési kísérlet történt. 

Rendkívüli értekezlet volt hétfőn

Szintén kedden számolt be a rendőrség arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter január 20-án rendkívüli rendőrfőkapitányi értekezletet tartott Bácsalmáson. A Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója, az országos rendőrfőkapitány és helyettesei, valamint a budapesti és a megyei rendőr-főkapitányok, továbbá a velük azonos jogállású rendőri vezetők vettek részt rajta.

Az itt elhangzott jelentések szerint az újonnan megjelenő és elterjedő módszerek követeltek ki. Részletesen ismertették a miniszterrel a vasúti konténerekben egyre növekvő számban megbújó menekültek konténerkivágásos technológiáját.

Elemezték az illegális migráció növekvő statisztikai adatait, amik szerint jelentős változás tapasztalható abban, hogy milyen állampolgárok jönnek. Jelentették, hogy 16 ország embercsempésze 47 ország állampolgárait próbálták meg jogellenesen az Európai Unió területére csempészni. Az elfogott legidősebb csempész 72 éves volt.

pintyer
Fotó: Police.hu

A belügyminiszter szerint a rendőrség jól vizsgázott határaink védelmében, áldozatvállalását a társadalom elismeri.

Pintér további eredményeket vár a drónok alkalmazásától, feladatul szabta a máshol már bevezetett határvédelmi technikai lehetőségek felkutatását. Azt is mondta, hogy indokoltnak tartja az ország más területein szolgálatot ellátó bevetési egységek időszaki határra vezénylését is, mert a rendőröknek így lehetőségük van előzetesen ismereteket szerezni a körülményekről.