A Fidesz tüntetést szervez Niedermüller Péter nyilatkozata miatt

2020.01.28. 09:13 Módosítva: 2020.01.28. 10:08

Csütörtök délután öt órától tüntetésre hív mindenkit a Fidesz erzsébetvárosi szervezete, a KDNP és a Fidelitas, aki úgy érzi, hogy Niedermüller Péter, Erzsébetváros DK-s polgármestere kereszténygyűlölő, rasszista mondatokat fogalmazott meg a múlt héten, az ATV-ben, amikor a Fidesz ellenségkép-kereséséről beszélt.

[...] hogyha megnézzük azt, hogy mi marad, ha lehántod ezeket a gyűlöletvalamiket, ugye fölsoroltuk: a nem magyarok, a mások, a migránsok, a romák, a nem tudom én, mik, akkor ott marad egy rémisztő képződmény középen: ezek a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiak – meg azért nők is vannak közöttük. Ez a családelképzelés. Ez azért borzalmas, mert ha megnézzük, hogy a világon mindenütt az úgynevezett fehér nacionalisták miből állnak össze: ebből – mondom csöndesen nektek

– idézi a politikus szavait a Magyar Hang. A tüntetést az Erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal elé szervezik, Bayer Zsolt lesz az egyik vezérszónok, írja a 444.hu. Felhívtuk a polgármestert, hogy mit szól a tüntetéshez. Niedermüller Péter azt mondta, mindenkinek joga van bármi ellen tüntetni. Azt ugyanakkor említésre méltónak nevezte, hogy az esemény fő szónoka Bayer Zsolt, ami szerinte azért mindent elmond a tüntetés jellegéről.

Niedermüller Péter a Facebookon részletesen magyarázza, miről is beszélt az ATV-n: 

A Magyar Hang egy, az ATV-n elhangzott beszélgetésben tett megjegyzésemet úgy értelmezi, hogy én rémisztőnek gondolom a fehér, keresztény hetero férfiak és nők csoportját. Erről természetesen szó nincs. De nem veszem fel az elém dobott kesztyűt, én nem fogok senkit rosszindulattal vádolni.

Telefonon kedden reggel az Indexnek Niedermüller azt is mondta, hogy amint a tévészereplésében is elmondta, ő a kormány családfelfogásáról beszélt. Továbbra is rémisztőnek tartja, amit a kormányzat a családról gondol, azaz, hogy csak a fehér, a keresztény és heteroszexuális kapcsolatok számítanak, de szerinte nem lehet Magyarországot erre leszűkíteni. A DK-s polgármester nem fogadja el ezt a családelképzelést, mert nem reális, és nincs hely benne például az azonos neműek házasságának, az azonos neműek gyerekvállalásának.

A fehérség hangsúlyozása pedig Niedermüller szerint mindenki mást kizár: ez rémisztő politika, mondta.

A DK reakcióját a 24.hu írta meg, ők úgy fogalmaztak:

Niedermüller Péter éppen arról beszélt, hogy a Fidesz világképe – amely sok egyezést mutat a nacionalista gondolkodásmóddal – a kirekesztésről, ellenségkép-gyártásról és rasszizmusról szól, és ennek a világnézetnek az eredménye lehet az, hogy végül nem maradnak mások, akiket ne rekesztene ki a társadalom, csak a fehér, heteroszexuális férfiak

Kedden napközben a kormányközeli Századvég alapítvány is közleményt adott ki Niedermüller nyilatkozatára reagálva, ebben többek között azt írják, morálisan vállalhatatlan a nyilatkozat. 

A Századvég Alapítvány álláspontja szerint Niedermüller Péter ezen megnyilvánulásával demokratikus jogállamban elfogadhatatlan nézeteknek adott hangot. Ráadásul beszélgetőtársa, Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője helyeslő gesztusa sem elhanyagolható körülmény az idézett rasszista mondatok elhangzásakor.

A közleményben hangsúlyozzák: rasszista az, aki az emberek külső tulajdonságait oly módon kiemeli, hogy azokhoz még morális, társadalmi vagy politikai különbségeket is hozzárendel, és ily módon a kiemelt tulajdonságaik alapján, például bőrszín vagy más biológiai karakterisztikum szerint önkényes hierarchiát állít fel. Szerintük Niedermüller Péter ezt tette: tudatosan és vállaltan elkötelezte magát egy csoport, a fehér, keresztény, heteroszexuális közösségek negatív diszkriminációja mellett, azok említett, veleszületett genetikai tulajdonságai, adottságai alapján, írja az MTI. 

A Századvég Alapítvány elutasítja a faji alapú megkülönböztetést a magyar politikában. Hangsúlyozza, hogy ennek a megközelítésnek a II. világháború óta nincs helye, sem kultúrája a magyar politikai közbeszédben. Különösen szomorú aktualitás az erzsébetvárosi polgármester rasszizmusa kapcsán, hogy éppen 75 éve, 1945. január 27-én szabadították fel a birkenaui és auschwitzi koncentrációs táborokat. 

Egy választott politikai tisztségviselőnek – legyen az polgármester, illetve országgyűlési képviselő – minden körülmények között, az alaptörvény, valamint egyéb szabályozó jellegű jogi és etikai normák szellemében és azok tiszteletével kell eljárnia, fogalmaznak.

Niedermüller Péternek volt európai parlamenti képviselőként is szem előtt kellene tartania az emberi jogok alapelveinek érvényesülését, és soha nem támaszkodhat érveléseiben faji jellegű, veleszületett biológiai karakterisztikumra utaló megkülönböztetésre, közölte a Századvég Alapítvány.