Bakondi: Kirívó, csoportos áttörési kísérlet volt Röszkénél, kettő is

ALJ 9557
2020.01.28. 11:31

Soron kívül összehívták a migrációs munkacsoportot kedden, miután hajnalban körülbelül 60 fős migránscsoport január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhelyen megpróbált jogellenesen az ország területére bejutni. Ezen Orbán Viktor miniszterelnök is ott volt.

Ezután Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György miniszterelnöki biztos Papp Károly tábornokkal rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztériumban, amin levetítették a videót az áttörésről.

Ezen azt látni, hogy a nagy tömeg megközelíti a kerítést, majd párosával, hármasával ugranak át rajta, és jutnak be a magyar félre. Körülbelül egy-két perccel később megérkeznek a biztonsági őrök villogó fényekkel, feltételezhetően leadják a lövéseket, mire az embercsoport gyorsan visszafordul, és újra átugrik a kerítésen, már vissza Szerbia területére.

Így próbálták áttörni a kerítést a magyar határon

Kirívó, erőszakos, csoportos áttörési kísérlet volt az éjszakai, amit fiatal férfiak hajtottak végre, szemmel látható rendezettséggel, emblematikus helyszínen

- utalt Bakondi a 2015-ös válsághelyzetre.

A miniszterek azt mondták, két áttörés volt hajnalban, a másodiknál sikerült átjutnia ezeknek az embereknek. 5:30-kor három biztonsági őr volt ott akkor, a közúti határátkelőhely csak hajnali hétkor nyit, este hétig van nyitva.

A szolgálatot teljesítő egyik őr három figyelmeztető lövést adott le, ettől pedig több migráns megijedt és visszafordult Szerbia felé, "két percen belül mindenkit visszafordítottunk".

Többen szétszóródtak a területen, körülbelül hét főt még mindig keresnek.

Ezután a kerítés menti és részben a zöldhatár területét hermetikusan lezárták, így a miniszterek szerint onnan senki nem juthat ki.

Négy főt viszont még akkor elfogtak, Pintér Sándor az Index kérdésére azt mondta, az elfogott migránsok csak 60-80 méterre jutottak a határtól. Hozzátette, a kerítéssel nincs probléma, az megfelelően működik, hiszen mindig eddig senkinek sem sikerült észrevétlenül átjutnia rajta, tette hozzá.

Lezárni nem akarják a határt, a "pillanatnyi átkelést szeretnénk biztosítani, hiszen ez egy nyitott átkelőhely". Pintér szerint 2015-ös válságkor "erős vaskapukat" építettek Röszkéhez, ha arról értesülnek, hogy menekültek érkeznek a határ felé, akkor azt lezárják. "A vaskapu nincs mindig felállítva, mert ugye ez egy határátkelőhely" - mondta.

 A jelenlegi helyzet azt mutatja, hogy ekkora tömeggel szemben megfelelő a határhelyzet

- tette hozzá Pintér.

Négy főt elfogtak, őket őrizetbe vették. Kihallgatásuk zajlik épp, innentől kezdve az ügyészség kezében vannak.

Bakondi hozzátette, éjszaka Csongrád és Bács-Kiskun megyébe 71 fő próbált meg bejutni.

Frissítés: A szerb határőrség harminchét főt elfogott a hatvan főből, őket átadták a magyarkanizsai rendőrségnek, írja az MTI.

(Borítókép: Bakondi György miniszterelnöki biztos, Pintér Sándor belügyminiszter és Papp Károly tábornok a Belügyminisztérium rendkívüli sajtótájékoztatóján. Fotó: Aradi László / Index)