2024. június 14. 21:00
Németország 0
Skócia 0

Negatív lett a koronavírus gyanúval vizsgált debreceni beteg mintája

2020.01.31. 13:46 Módosítva: 2020.01.31. 18:05

Nem igazolódott az új koronavírus jelenléte abban a mintában, amit Debrecenből kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma, írja az MTI.

Az országos tisztifőorvos délutáni sajtótájékoztatóján mondta el, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz. Müller Cecília akkor úgy fogalmazott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek. 

Az NNK péntek este közölte az MTI-vel, hogy a vizsgált minta negatív.

Közben a Belügyminisztériumban január 31-én tartja első ülését a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs, írja az MTI.

Pintér Sándor belügyminiszter
Pintér Sándor belügyminiszter
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az Operatív Törzs vezetője a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere. További tagjai:

  • az országos tiszti-főorvos;
  • a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója;
  • az országos rendőrfőkapitány;
  • az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,
  • az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság
  • a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ,
  • a Dél-Pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet,
  • az Állami Egészségügyi Ellátó Központ
  • és az Országos Mentőszolgálat főigazgatói.

Az operatív törzs feladata a külföldön terjedő koronavírus-járvány folyamatos elemzése és értékelése; a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása;

Magyarország polgárainak védelme érdekében az indokolt egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezése, valamint mindezek érdekében az állami szervek tevékenységének összehangolása. Az operatív törzs megkezdte az akcióterv véglegesítését.

Az egész világ egy nagy falu

„Nincs baj, de a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában, ahol a kínai koronavírus elleni intézkedésekről is kérdezték.

Az egész világ egy nagy falu, ami az egyik végében történik, az pillanatok alatt átér a másik végére

– tette hozzá.

A kormányfő szerint komolyan kell venni, „ne engedjük elbagatellizálni a dolgot”. Amit lehetett, megtették, a kérdés az, hogy össze tudjuk-e hangolni a szükséges idegenrendészeti, közegészségügyi és közigazgatási lépéseket. Itthon főleg a krónikus betegekre és az idősekre kell figyelni.

Az elkövetkező napokban leállíthatják a repülőjáratokat Kína és Magyarország között, erről Gulyás Gergely beszélt a kormányinfón (teljes tudósításunk itt olvasható). Úgy tudjuk, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenleg épp vizsgálja a járatleállítás lehetőségét, és bármelyik pillanatban dönthetnek róla.

Kínában hét magyar állampolgár kérte a kimenekítését, erről egyeztetést folytat a külügyminisztérium a kínai külüggyel. „A magyar állampolgárok a jelenlegi adatok szerint egészségesek” – emelte ki a miniszter ezzel kapcsolatban.

A koronavírus járványról szóló magyarázó videónk itt tekinthető meg:

Mit kell tudni a koronavírusról?