Századvég: A magyar állam senkit nem éheztet

2020.02.07. 19:17 Módosítva: 2020.02.08. 01:20

A magyar tranzitzónákban a hatályos szabályozás szerint napi háromszori étkezést biztosítanak az embereknek – állatja a kormányközeli Századvég Alapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Századvég szerint a magyar állam senkit nem éheztet, és nem korlátozza mások mozgásszabadságát sem, hiszen a tranzitzóna Szerbia felé bármikor szabadon elhagyható. A közlemény azt is írja: tavaly novemberben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is kimondta, hogy a tranzitzónában való tartózkodás nem számít jogellenes fogva tartásnak.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, nem véletlen, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást folytat a kormány ellen, amiért éheztetik az embereket a tranzitzónában. 2018 augusztusa óta összesen 18 (!) alkalommal próbálkozott azzal a kormány, hogy egyszerűen nem ad enni az embereknek a tranzitzónában, és emiatt mind a 18 alkalommal a strasbourgi bírósághoz fordult a szervezet. Strasbourg pedig minden alkalommal felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a menekültek éheztetését, de ennek ellenére a hasonló ügyek tovább folytatódnak, mint a mostani afgán férfi esetében.