Csökkennek itthon az emberölések a rendőrség adatai szerint

2020.02.08. 18:05 Módosítva: 2020.02.08. 18:40

A rendőrség közölte a valós emberölési adatokat, amely szerint 2017-ben a szándékos és befejezett emberölések száma 90 (ami ellentétben áll az ENSZ 242 emberről szóló adatával), 2018-ban 78, 2019-ben pedig 58 volt Magyarországon. A szándékos emberölésre vonatkozó adatok az Egységes Nyomozó Hatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika (ENYÜBS) nyilvántartásából származnak. 

A police.hu azt írja, az ENYÜBS adatai követő statisztikák és mindig a tárgyidőszakban lezárt eljárásokról tájékoztatnak. Ezek a statisztikák nem az elkövetési idő, hanem a statisztika rögzítésének időpontja szerint tartalmazzák a bűncselekményeket. Azt írják, ezek az adatok ellenőrizhető tények és sok valótlan szám kering az interneten az emberölési adatokra vonatkozóan, amikben nem szabad bízni. 

A magyarországi adat az ENSZ térképén
A magyarországi adat az ENSZ térképén
Fotó: UNODC

Az ENSZ adataira feltehetően azért reagált így a rendőrség, mert tegnap a Blikken és a Portfolio.hu-n is megjelent egy cikk arról, hogy az ORFK és az ENSZ eltérő adatokat közölt az emberölések számáról

A rendőrség azt is megírta, hogy a számadatok alapján Magyarország biztonságos országnak számít, Budapest pedig elnyerte az "Európa legjobb úti célja 2019" díjat. Eszerint a főváros nemcsak a legszebb, de a legbiztonságosabb városok közé is tartozik.