Gyurcsány: Ez a haza valójában az elmúlt években tönkrement

HUSZ8748
2020.02.09. 17:24 Módosítva: 2020.02.10. 00:04

Gyurcsány Ferenc 16. évértékelőjét tartotta vasárnap a Sofitel Hotelben, ahol a Fidesz nemzetről alkotott képén túl hosszan beszélt arról, hogy a 2022-es választásig milyen szoros együttműködést kell kialakítania az ellenzéki pártoknak egymás között, hogy egy koalíciós kormányzás esetén tudják állni a sarat. Az első sorokban ült Vágó István, Kálmán Olga, Horváth Csaba, Kovács László, míg leghátul állt Gréczy Zsolt.

Gyurcsány szerint fantasztikus év van a Demokratikus Koalíció mögött, mára a második legnagyobb párttá nőtte ki magát a DK, akár ünnepelhetnének is, de:

nem akarok ünnepelni, mert valójában – és nem akarom senki kedvét elvenni – pártomnál jobban érdekel a hazám. És ha a hazámra nézek, akkor az elégedettség mellett meg- és felrázó, szétesett világot látok

– mondta.

„Ez a haza valójában az elmúlt években tönkrement, a köztársaság halott”

– mondta Gyurcsány, aki szerint ma a magyar nemzet különböző tagjai, csoportjai a legélesebb küzdelemben és harcban állnak egymással.

Ezután felhozta a gyergyóditrói történetet, ahol két Srí Lanka-i pékmester miatt olyan őrület szabadult el a településen, hogy konkrétan kénytelenek voltak elköltözni a pékek egy másik településre. A DK-elnök először Markó Bélát idézte: „Felelősek vagyunk, mert toleranciát kérünk magunknak, és a mieinktől eltűrjük az intoleranciát. Hallgatunk, mert félünk a népszerűtlenségtől”. Szerinte „ebben az őrületben, amit a magyar kormány szervez”, sokan félnek, hogy népszerűtlenebbek lesznek, ha megszólalnak, 

„De ez nem a júdási 30 ezüstpénz? Eladjuk mindenünket, mert nem merünk őszintén beszélni?”

– tette fel a kérdést Gyurcsány, és hozzátette, hogy magyarként is elsősorban emberek vagyunk, és meghasad a szíve, hogy „embereknek bűnhődniük kell, mert a hatalmon lévők úgy gondolják, hogy valamiben mások”. 

„Merjetek emberek lenni!”

– mondta, majd hozzátette, hogy ha valaki azt gondolja, hogy a bevándorlókról beszélt, akkor téved. „Mielőtt a magyar konzervatív média azt mondaná, hogy Gyurcsány itt újra bevándorláspárti beszédet mondott, kiábrándítanám őket: emberekről beszélek, bárkik is, bárhová mennek, és bárhonnan jönnek”.

„A magyar kormány értelmezésében mi mindannyian bevándorlók lettünk. Hölgyeim és uraim, önök bevándorlók.”

„A hatalom urainak szemében mi magunk is, mert nem olyanok vagyunk, mint ők. Idegenek vagyunk, idegenszívűek, mocskos liberálisok, kommunisták, Soros-ügynökök, brüsszeliták, patkányok. Ezek vagyunk mi”

– mondta. Szerinte nem kell Szíriából érkezni, ha nem úgy gondolkodik valaki, mint a Fidesz, akkor bevándorló lesz:

„Köszöntöm a migránsokat Gyurcsány Ferenc évértékelőjén!”

Gyurcsány szerint a Fidesz bár a nemzetről beszél, de gyilkolja azt, de nem kell félni, „mi is a nemzet részei vagyunk”, és hogy jók-e vagy rosszak, hogy igazunk van-e vagy nem, azt még csak nem is a választók, hanem majd a történelem dönti el, mondta.

Higgyék el, nincs fantasztikusabb dolog, mint kezet nyújtani, befogadni, megengedni, megölelni, szeretni, megbocsátani. Ja, hogy ez keresztény üzenet? Talán, de ezek semmit nem értenek ebből. Mert a klerikalizmus nem egyenlő a kereszténységgel.

A volt miniszterelnök ezután mondott pár mondatot Niedermüller szavai után a fehér, keresztény, heteroszexuálisokról, illetve a Fidesz erről alkotott képéről, erről itt írtunk bővebben.

Az évértékelő egy részében különböző ábrákat vetítettek ki arról, hogy bizonyos mutatókban (GDP-növekedés, EÜ-költségek, sajtószabadság, korrupció) hogyan áll az ország a környező országokhoz és az Unióhoz képest, és közben Gyurcsány arról beszélt, a növekedés átlagos, miközben a sajtószabadságban mindenki mögött vagyunk, aközben a korrupcióban mindenkit megelőzünk.

Ellenzéki összefogás, 2022

„Van egy egyszerű igazság:

vagy együtt győzünk, vagy sehogy”

– kezdte Gyurcsány a beszédének azt a blokkját, ahol az ellenzéki együttműködésről beszélt. 

Értem én, hogy nagyon sokfelől jöttünk, más a múltunk, a politikai ízlésünk (...), de azt szeretném mondani, nem egymást kell szeretni, hanem a hazát, kollégák! Ha ezt megértjük, kicsit könnyebb a dolgunk

– mondta a volt miniszterelnök, aki szerint:

MSZP: „Lehet ekézni, de a mai politikai palettán ők azok, akik a legnagyobb erőfeszítést tették, a nehézségben élők is érezhessék, hogy hallják a szavukat. Akik megszervezték az éhségmenetet, akik arról beszéltek, hogy itt emberek tízezreinek nincs mit enni.”

Jobbik: „Amilyen a múltjuk, ahogyan kezdték, és amit évekig csináltak, azt őszintén borzasztónak tartom. De 2020 februárjára azt gondolom, hogy inkább őszinte az az erőfeszítés, amivel szembenéztek a múltjukkal, és keresik, hogyan lehet tisztességes, nemzeti konzervatív pártot csinálni az autoriter populista, nacionalista Fidesszel szemben.”

Momentum: „Fiatalok, dinamikusak, időnként annyira pimaszok, mint mi voltunk 25 évesen. Van egy hatalmas történelmi érdemük: egy új korosztály százezreit hozták be a politikába, ráadásul egy európai, normális világ támogatásának igényével. Ha karcosak is, nem baj, az ember 25 évesen legyen karcos.”

LMP: „Sok éve feljelentettek, és ott álltam a börtön kapujában. Na és?! Most mintha világos és zöld alternatívát adnának az országnak, amire szükség van.”

Majd hozzátette, örül, hogy a Liberálisok új vezetője az ő frakciójukat választotta, és hogy a Párbeszéd adott Budapestnek főpolgármestert. A Párbeszédnél hozzátette, ez a párt volt, ami azért járt külön utat, mert eldöntötték, hogy a kormánnyal semmilyen alku nincs. 

Mindenkinek mondom: a miénk egy befogadó, nyugodt világ. Európai demokratáknak közösen kell küzdeni. (...) Nem kell egymásnak esni. Ha nem fogadjuk el, hogy az ellenzék sokszínű, akkor hogyan fogjuk elfogadni kormányon, hogy az ország még sokkal inkább változatos, sokszínűbb, és még több megértésre kell, hogy igényt tartson

– mondta a volt miniszterelnök, és hozzátette:

„Akik nem bírják egymás szagát kampányban, hogyan fogják kormányon? Ha ezt elmondják a választóiknak is, akkor minden kérdés leegyszerűsödik.”

„Vezettem koalíciós kormányt. Azt tudom mondani, sokkal jobb a hazának, különösen ennek a megosztott hazának, ha kompromisszumokra van kényszerítve a kormányzás, mintha egy dicstelen, önző, kizárólagos hatalom, egypárti, állampárti kormány van”

– mondta Gyurcsány, aki az ellenzéknek azt üzente, ha megnyerik a választást, iszonyatos idők várnak rájuk, „2006 kutyafüle volt ahhoz képest”, amit a reményei szerint kisebbségbe szorított világ el fog követni velük szemben. A DK sikere többek között az, mondta, hogy nagyon együtt vannak, és vigyáznak egymásra. Ha kormányra kerülne az összefogott ellenzék, akkor várhatóan egyesével fogják majd levadászni őket, ezért azt ajánlja az ellenzéknek, ne adják fel és el egymást, mert különben „kérészéletű lesz az a kormány”.