Szervác, Imola
12 °C
18 °C

Zaklatás miatt pénzbüntetésre ítélték a Betyársereg öt tagját

2020.02.12. 20:56 Módosítva: 2020.02.12. 22:45

A közösség tagja elleni erőszak és a csoportosan elkövetett magánlaksértés bűntette alól bizonyítottság hiányában felmentette, ugyanakkor zaklatás miatt több százezer forintos pénzbüntetésre ítélte szerdán a Betyársereg öt tagját az Egri Járásbíróság – írja az MTI.

Az elsőfokú, nem jogerős határozat az elsőrendű vádlottat zaklatás vétsége miatt 525 ezer, a harmadrendűt 600 ezer, míg a negyed- és ötödrendű vádlottat 375-375 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A másodrendű vádlottat a zaklatás mellett közúti veszélyeztetés miatt is elmarasztalta, és 800 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság. A hatodrendű vádlottat, aki szintén a Betyársereg tagja, felmentették.

A vádlottak 2015 januárjában láttak egy internetes oldalon megjelent írást, amely szerint egy család tagjai lopják a fát, és rabszolgaként tartják munkásaikat. A cikkben konkrétan meg nem nevezett embereket a környéken lakók egyértelműen az egyik roma családdal azonosították. 

Az elsőrendű vádlott néhány hét múlva kibérelt Szúcson az érintett család otthonához közel egy házat, ahol többször megjelentek a társai is. A rendszerint a Betyársereg jelképeit ábrázoló ruházatot viselő férfiak 2015 februárjától 2015 júniusáig a településen tartózkodtak, járműveikből a sértetteket és házukat többször beleegyezésük nélkül fotózták, videózták, valamint szidalmazták, fenyegették, és arra is felszólították őket, hogy költözzenek el.

A vádlottak cselekményei a családban olyan mértékű félelmet keltettek, hogy 2016 februárjában végül gyermekeikkel együtt elköltöztek a településről.

Az ítélet egyik vádlott esetében sem emelkedett jogerőre, az ellen az ügyész, valamint a vádlottak és a védők is fellebbezést nyújtottak be. 

Az ügyben másodfokon az Egri Törvényszék jár el.