Február 18-án tárgyalja az Alkotmánybíróság a lúgos orvos ügyét

2020.02.13. 13:58

Az Alkotmánybíróság legközelebb február 18-án, jövő héten kedden tárgyalja legközelebb a lúgos orvosként elhíresült ügyben elítélt orvos, Bene Krisztián alkotmányjogi panaszát, derül ki az Alkotmánybíróság oldaláról. 

A hosszadalmas ügy végére 2018-ban került pont, amikor a Kúria öt évvel a támadás után jogerősen 11 év szabadságvesztésre ítélte a Budai Irgalmasrendi Kórház igazgatóját és végérvényesen eltiltotta szakmájától.

A férfi a jogerős ítélet után alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amit először tavaly nyáron fogadott be a testület, majd novemberben tárgyalt az Alkotmánybíróság. Eredményre viszont akkor nem jutottak, ezért tűzték újra napirendre a panaszt.

Az ok röviden az, hogy miközben zajlott az ügy, megváltozott egy törvény: a régi szerint még lehetett beadni jogorvoslati kérelmet, az új szerint már nem, és a változással B. Krisztián eleshetett attól az alkotmányos lehetőségtől, amit a régi törvény még biztosított volna neki.

Ha az Alkotmánybíróság végül helyt ad a panasznak, akkor a lúgos támadás ügyben a jogerős döntést megsemmisítik, és az ügy visszakerül a Kúriára. Az általunk megkérdezett jogászok nem értettek egyet abban, hogy egy számára kedvező AB-döntés után, tehát jogerős bírósági döntés hiányában szabadlábra kerül-e B. Krisztián, vagy sem, erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk .