Koronavírus: Negatív lett a Kambodzsában kikötő hajón utazók tesztje

K EPA20200213133
2020.02.13. 20:18 Módosítva: 2020.02.13. 23:22

Nem fertőződtek meg koronavírussal a Kambodzsában kikötő hajó utasai, a tesztek negatívak lettek, erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt Facebook-videójában.

Szijjártó azt mondta, hogy Ázsia több országa nem adott kikötési engedélyt a holland zászló alatt hajózó óceánjárónak, amelynek fedélzetén három magyar állampolgár is tartózkodik. A negatív teszt után az utasok elhagyhatják a hajót. Amennyiben a magyarok igénylik, a minisztérium segítséget nyújt hazajutásukban, mondta.

A Business Insider azt írta, hogy a hajó Sihanoukville kikötőjében kötött ki. Több mint 2250 utasát karanténba helyezték, amíg 20 utason elvégezték a koronavírusteszteket, náluk merült fel tünetek alapján a fertőzés lehetősége. Egyikük sem kapta el a koronavírust, jelentette be a helyi egészségügyi minisztérium.

A Japánban karanténba zárt hajóról Szijjártó azt mondta, hogy az utasok közül egyre többen betegednek meg, a három magyar állampolgár azonban, akik a személyzet tagjaiként tartózkodtak a tengerjárón, nincsenek közöttük. Már csak néhány nap van hátra a karantén feloldásáig, tette hozzá a miniszter.

A japán hatóságok a múlt héten kéthetes karantént rendeltek el a koronavírus megjelenése miatt a Diamond Princess üdülőhajón, a vesztegzárat elvileg február 19-éig kell feloldaniuk.

Szijjártó azt is elmondta, hogy 186 magyar állampolgárról tudják, hogy Kínában van; 28-an az öt legveszélyeztetettebb tartományban tartózkodnak. Velük is kapcsolatban áll a minisztérium, mindenki jól van, segítséget egyelőre senki nem igényelt, írja az MTI.

Mint írtuk, a kínai Hupej tartományban 242-en haltak meg szerdán, ami a legmagasabb szám a járvány kitörése óta. 14 840 új esetet regisztráltak egy nap alatt, ami szintén hatalmas ugrás az elmúlt napok adataihoz képest. A jelenlegi számok alapján Kínában majdnem 60 ezren fertőződtek meg, és több mint 1310-en haltak meg a járvány kitörése óta.

Kínát már korábban is azzal vádolták, hogy visszatartja az adatokat, és kozmetikázza a számokat, vagyis nincs valós adata a világnak arról, milyen a járvány halálozási rátája. A kiugróan magas számok részben annak is köszönhetőek, hogy a tartományban új módszert vezettek be az esetek regisztrálására.

(Borítókép: Mak Remissa / MTI / EPA)  • Hírek
  • Csok