Leállítaná az elítélteknek szóló kártérítések kifizetését a kormány

2020.02.17. 15:27

A kormány kezdeményezi a börtönviszonyok miatt az elítéltek javára megítélt kártalanítások kifizetésének leállítását - írja az MTI Varga Judit, igazságügyi miniszter bejelentésére hivatkozva.

Az igazságügyi miniszter szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Varga Judit arról a Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról beszélt, amely:

  • június 15-ig stoppolná a kifizetését olyan ügyekben, ahol a bíróság rossz börtönkörülmények miatt ítélt kártérítést elítélteknek,
  • eközben pedig arra kötelezné a kormányt, hogy május 15-éig dolgozzon ki egy új szabályozást a nemzeti konzultáció eredménye alapján.

Varga Judit arról is beszélt a javaslat kapcsán, hogy az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg. Ez alapján úgy tűnik, hogy a korábbi sajtóértesüléseknek megfelelőentényleg lesz nemzeti konzultáció a börtönperekről.

A miniszterelnök januárban erről azt mondta, ezekben a perekben „eszes, jól ismert ügyvédcsoportok” a laza európai szabályozást kihasználva pereket indítanak, és jól keresnek ezen.

Ez szerintem a joggal való visszaélés, ezért a kifizetéseket fel kell függeszteni. Nem a jogszabályok helyes alkalmazásáról van szó, ezért nem fizetünk

– mondta a közrádióban korábban Orbán. Hogy ezekben a perekben miért ítéltek kártérítést a raboknak, azt ebben a  cikkben és ebben a videóban magyaráztuk el  • Hírek
  • Csok