A HM szerint Orbán pártalapítványi évértékelője nem pártrendezvény

2020.02.18. 14:40 Módosítva: 2020.02.18. 17:17

Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi pártalapítványi felszólalása, reagálta a Honvédelmi Minisztérium a Népszava kérdésére: mit kerestek a magyar haderő tábornokai mundérban egy politikai rendezvényen. Mint a lap korábban felhívta a figyelmet: a vasárnapi évértékelőn egy csoportban ülve díszegyenruhás tábornokok úgy hallgatták Orbánt, hogy valójában

a honvédelmi törvény tiltja katonáknak, hogy egyenruhában részt vegyenek politikai rendezvényeken.

86725551 10157860848711093 3784135473635524608 o

A 2011 óta hatályos honvédelmi törvény miniszteri rendeletbe utalja a kivételeket, amelyek során, engedéllyel katonai egyenruha viselhető szolgálaton kívül, sőt azt írja: "miniszteri rendeletben meghatározott esetekben az egyenruha viselése megtiltható, előzetes írásbeli engedélyhez köthető, megvonható, valamint egészségi okból korlátozható."

A miniszterelnök vasárnapi évértékelőjét ezzel szemben a helyszínen, katonai egyenruhában hallgatta többek között Korom Ferenc altábornagy, a magyar Honvédség parancsnoka, helyettese Böröndi Gábor altábornagy és Mihócza Zoltán a Magyar Honvédelmi Parancsnokság törzsfőnöke.

A törvény egy paragrafusa által ugyan a rendelkezés megkerülhető - ha a parancsnok erre külön engedélyt ad a katonának, illetve ha ő a hadsereget testületileg képviseli, akkor elmehet ilyen rendezvényre -, ám a népszava arra is emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta eltelt évtizedekben közmegegyezés volt arról a pártok között, hogy a pártpolitikát különválasztják a katonaságtól. ezért a lap, ahogyan az Index is kérdésekkel fordult a minisztériumhoz, hogy megtudjuk: ki adott engedélyt az egyenruhás felvonulásra az évértékelőn, és mi volt ennek az oka.

A Honvédelmi Minisztérium a napilapnak azt írta:

Örömmel vettük, hogy a kormányzást értékelve a Magyar Honvédség fejlesztése is kiemelt figyelmet kapott, hiszen az elmúlt években következetesen intézkedéseket hajtottunk végre Magyarország biztonsága, a Magyar Honvédség megerősítése, a magyar katonák anyagi és erkölcsi megbecsülése érdekében. Ahogy miniszterelnök úr a beszédében hangsúlyozta is: "Kérem Önöket, gondoskodjanak róla, hogy a pártrendezvényeken ne, de a kormányzati és civil találkozókon a katonák is ott lehessenek, és elfoglalhassák megbecsült helyüket a magyar társadalmi életben.

Csakhogy mindez aligha áll meg, akár magyarázatként, akár indoklásként. Orbán Viktor évtizedek óta a Fidesz pártalapítványa, a Balog Zoltán exminiszter vezette Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA) felkérésére és szervezésében tartja évértékelőjét, amely nem állami rendezvény. Az eseményre kizárólag a Fidesz és holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem, így az esemény aligha minősülhet másnak, mint pártrendezvénynek.

A válasz egyébként sem részletezi, miért is indokolt egy katonai vezetőnek részt vennie bármiféle, ehhez hasonló eseményen. A HM ráadásul az Index idevágó kérdéseire egyáltalán nem is válaszolt, csak annyit írtak

a vasárnapi évértékelő nem párt, hanem kormányzati és civil esemény volt.

További kérdéseinkkel kapcsolatban pedig Németh Szilárd honvédelmi államtitkár idevágó Facebook-posztját és MTI-nyilatkozatát ajánlották figyelmünkbe, amely szerint:

Az évértékelőt immár 22. alkalommal, az 1995-ben Mádl Ferenc által alapított Magyar Polgári Együttműködési Egyesület, egy valódi civilszervezet rendezte.

Csakhogy ez nem igaz, az évértékelőt ezúttal is a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezte, ahogyan korábban is. Az államtitkár annyit még elárult, "a hivatalban lévő miniszterelnök, Orbán Viktor meghívására vett részt a kormányfő vasárnapi évértékelőjén a Magyar Honvédség több egykori és jelenlegi vezetője".

Eközben Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke, a DK frakcióvezető-helyettese észak-koreai pártkongresszusok képeit idéző akciónak nevezte a történteket, sőt azt írta: ezek a tábornokok egyszerű pártkatonává züllöttek, elfeledve azt, hogy ők a haza egészének, nem pedig a Fidesznek a szolgálatára esküdtek fel annak idején. A Demokratikus Koalíció kezdeményezni fogja a honvédelmi bizottság azonnali összehívását, és írásbeli kérdéssel fordulunk a miniszterhez, hogy kiderüljön: ki adott engedélyt arra, hogy a Magyar Honvédség tábornokai egyenruhában, katonaként jelen legyenek a Várkert Bazárban.