Benyújtották a Lex Dézsit: módosítják a törvényt a győri polgármester miatt

2020.02.19. 12:24

Gulyás Gergely, Böröcz László, Bajkai István és Nacsa Lőrinc nevével kedd éjjel benyújtották a Lex Dézsinek nevezett törvényjavaslatot, vette észre a hvg.hu.  

Az eddigi szabályozás szerint a 3000 főnél nagyobb települések polgármesterei csak tudományos vagy művészeti munkát vállalhattak. Ha elfogadják a most beadott javaslatot, felkerül a listára az egészségügyi munka is. 

A módosításra azért van szükség, mert győr frissen megválasztott polgármestere, Dézsi Csaba András önkormányzati tisztsége mellett továbbra is szeretné folytatni a munkát a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főorvosaként.

A Fidesz-KDNP színeiben indult kardiológus a január 26-i időközi választáson legyőzte az ellenzéki pártok közös jelöltjét, Pollreisz Balázst. Borkai Zsolt lemondása miatt kellett időközi választást kiírni Győrben.

A hvg.hu felidézi, tíz éve Borkai miatt is törvényt módosítottak. A korábbi alkotmány szerint ugyanis a leszereléstől számított 5 éven belül fegyveres testület tagja nem indulhatott volna önkormányzati választáson. Borkai 2006-ban szerelt le, és az alkotmánymódosítás után 3 évre csökkentették a tilalmat, így elhárult az akadály.