A fideszes Dézsi Csaba András megnyerte Győrben az időközi polgármester-választást

DKRCS20200103003
2020.01.26. 19:44 Módosítva: 2020.01.26. 20:30

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságánál a fideszes Dézsi Csaba András 56,14 százalékkal, 23932 szavazattal megnyerte a győri időközi polgármester-választást, ezzel a Fidesz megtartotta a várost Borkai botránya után is. Utoljára 2002-ben nyert nem fideszes jelölt. Dézsi ellenfele, az összellenzéki Pollreisz Balázs 16646 szavazatot kapott, ez 39.05 százalékos eredményt jelentett neki.

A Fidesz még a hivatalos végeredmény előtt, 84 százalékos feldolgozottságnál jelentette be, hogy győztek, Pollreisz Balázs ugyanekkor gratulált neki.

A többi szavazat négy további jelölt között oszlott el, ők összesen bő 2000 szavazatot szereztek.

Az 55-39-es arány a két fő esélyes jelölt között már az elején beállt, már 15 százalékos feldolgozottságnál is ez volt, és gyakorlatilag maradt is végig, Dézsi hajszálnyival tudott erősíteni a feldolgozottság előrehaladtával.

A részvételi adatok egész nap valamivel alacsonyabbak voltak, mint októberben, a vége 42,25 százalék lett, ami azt jelenti, hogy nagyjából ugyanannyira - kicsit kevésbé - érdekelte a szavazás a győrieket, mint a 2019-es, a Borkai-ügy miatt felizzott közhangulatban. Ez ugyanakkor nagyobb aktivitást jelent 2010-hez és 2014-hez képest is.

Ennél is fontosabb, hogy melyik tábor mennyire tudott mozgósítani. Ebből az derül ki, hogy Dézsi szűk 24 ezer szavazata csaknem ötezerrel több, mint Borkaié, 2010 óta nem szerepelt ilyen jól a Fidesz Győrben. Az ellenzék viszont kevéssé ment el szavazni, mint ősszel, valószínűleg a protestszavazók dühe kicsit lanyhult.

Ezzel egy tíz éve, 3 választás óta tartó trend tört meg, miszerint az ellenzék egyre erősebb, a Fidesz egyre gyengül.

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert Borkai Zsolt a megválasztása után  lemondott a polgármesteri posztról .

A döntésének hosszú és emlékezetes sztorija van: a 2019 őszi választások előtt nem sokkal egy magát Ördög Ügyvédjének nevező ismeretlen egy blogon kezdett el kiszivárogtatni képeket és rövid videofelvételeket egy adriai hajós partiról, amelyen Borkai Zsolt, és az önkormányzathoz közel álló befolyásos győri ügyvéd, Rákosfalvy Zoltán is szerepelnek, és ismeretlen, fiatal nőkkel szexelnek. A közvélemény elsősorban a szaftos képekre figyelt, ugyanakkor a blog arról is írt, hogy Győrben Borkai és a nagyhatalmú Rákosfalvy egy korrupt, közpénzszivattyúként működő hálózatot épített ki. A botrány titkos előéletéről, a Fidesz vezetésének szerepéről épp a napokban írtunk hosszú oknyomozó cikket,ezt itt olvashatja.

A botrány az idő előrehaladtával politikailag egyre vállalhatatlanabbá kezdett válni, ezt a Fideszből a saját posztjáért - utóbb kiderült: jogosan - aggódó Tarlós István ki is mondta. A Fidesz ugyanakkor abból a szempontból csapdahelyzetbe került, hogy ha akkor visszalépteti Borkait, akkor a törvény szerint nem tud új jelöltet állítani, így az ellenzék automatikusan vitte volna a várost.

Végül egy, a máskor fegyelmezett Fidesztől szokatlan kaotikus kavarás után ezt nem lépte meg a párt, Borkait nem szedték le a pályáról. Végül szorosan, dupla újraszámolással, de megnyerte a választást úgy, hogy 1994 óta nem kapott ilyen kevés szavazatot a győztes. Figyelemre méltó volt a mindig szokásos 3-400 érvénytelen szavazat helyett az 1400 érvénytelen voks, nagy része alighanem nem volt véletlen.

Borkai a választás után rövid beszédben bejelentette, hogy kilép a Fideszből, de polgármesterként folytatja. Aztán november hatodikán közzétett egy nyílt levelet, melyben egyrészt a botrányra is reagált, másrészt közölte, hogy az alakuló ülés után lemond. A botrányosra sikeredett ülés után ez meg is történt.

Az időközi választásra a Fidesz értelemszerűen jelöltet cserélt, a város ismert kardiológusát, a politikában is már kipróbált Dézsi Csaba Andrást jelölve. Érdekes módon az ellenzék is megkavarta a sorait, és nem a Borkai ellen induló DK-s Glázer Tímeát indította, hanem az MSZP-s Pollreisz Balázst. Pollreisz ősszel a 6-os körzetben indult Győrben, de nem sikerült behúznia, a fideszes jelölt legyőzte őt, végül Pollreisz kompenzációs listáról tudott beülni a győri közgyűlésbe. Kettejükről bővebben ebben a pénteki cikkünkben olvashat bővebben. Rajtuk kívül még négy jelölt, egy Mi Hazánkos, egy helyi civilszervezetes és két független vágott neki a választásnak.

Dézsi ígéretei szerint a Fidesz-központtól a szokásosnál függetlenebbül, a város érdekeit előtérbe helyezve, az ellenzékkel is normális viszonyra törekedve dolgozik majd. A Borkai-ügyben folyó nyomozásokat nem fogja hátráltatni, de boszorkányüldözést sem akar folytatni Borkai ellen, az elmúlt években történtek kapcsán.

(Borítókép: Dézsi Csaba András a Fidesz-KDNP győri polgármesterjelöltje sajtótájékoztatót tart Gyõrben 2020. január 3-án. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)