Ki akarta dobni a portás a Cambridge-i diákot a bőrszíne miatt

2020.02.23. 11:04 Módosítva: 2020.02.25. 15:45

Bocsánatot kért a Cambridge-i Egyetem vezetősége attól a diáktól, akit a portás nem engedett az intézménybe, és csak az mentette meg attól, hogy kidobják, hogy egy fehér bőrű egyetemista társa közbelépett.

profile-photo
Fotó: Collin Edouard / Facebook

A 32 éves, fekete bőrű Collin Edouard mesterszakos diák az egyetemen, és éppen professzorához tartott a St Catharine’s College-ba, amikor a portás elkapta. A diák hiába mondta, hogy ő diák és hogy melyik professzorhoz igyekszik, nem engedték be, csak miután egy fehér diáktársa kezeskedett érte. Edouard az Independentnek azt mondta, máskor is tapasztalt már előítéletességet az egyetemen, és szerinte az, hogy a portás úgy gondolta, megengedheti magának, hogy megragadhatja őt, már ezt bizonyítja.

A férfi a bocsánatkérés után azt mondta, szeretné ha abból egy szélesebb körű párbeszéd indulna az előítéletességről, az igazságtalanságról. 

Cikkünk megjelenése után egy magyar diák jelentkezett, aki elmondta, hogy a college le volt zárva, mivel az Extinction Rebelellion nevű radikális csoport "agresszív tüntetései voltak éppen a városban, és emiatt csak a college tagjai léphettek be az intézménybe". Szerinte a diák egy másik college tagja volt, és szerinte a portás egy tüntetőnek gondolta, és ezért akadályozta meg, hogy belépjen.

"Természetesen igaz hogy a portás aránytalan erőt alkalmazott és a diák úgy érezte hogy a bőrszíne is közre játszott abban hogy nem engedték be, de azért közel sem úgy történt az eset ahogy azt a cikk sugallja. Ilyen természetesen nincsen az egyetemen hogy fekete diákokat csak úgy nem engednek be" - írta le véleményét a helyi magyar diák.