2024. június 19. 15:00
Horvátország 2
Albánia 2
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország 2
Magyarország 0
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Többtucatnyian tüntettek a megbüntetett 17 éves fóti rapper mellett

2020.02.26. 06:25

Frissítés: Cikkünk megjelenése után levélben reagált a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amiben azt írják, 

a gyermeket a rapszám tartalma miatt nem érte retorzió, vele szemben nem indult vizsgálat a véleményének kifejezése miatt, és semmilyen fegyelmi eljárás nem folyt és nem folyik ellene. Az intézmény által folytatott belső vizsgálat tárgya nem a gyermek véleménynyilvánítása volt, így felelősségre vonása sem történt meg. 

A vizsgálat arra irányult, hogy sérültek-e a gyermek személyiségi jogai. Tisztázni szükséges, hogy ki töltötte fel a videót a világhálóra. Amennyiben harmadik személy tölti fel a videót a világhálóra a gyermek, illetve a gyám hozzájárulása nélkül, úgy az súlyosan sérti a gyermek személyiségi jogait. Jogsértés esetén a gyámnak, illetve az intézménynek haladéktalan feljelentési kötelezettsége áll fenn a gyermek jogainak védelme érdekében. A vizsgálat előzetes megállapításai alapján a videót a gyermek töltötte fel az internetre, a gyám előzetes hozzájárulása nélkül. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója az intézmény belső vizsgálatának felügyeletére fenntartói ellenőrzést rendelt el.

A gyermekotthon vezetése korábban is engedélyezte az ellátott fiatal nyilvános szereplését. 

A gyerek tanulmányi rendje szeptemberben változott, saját kérésére esti tagozatos képzésben vesz részt, hogy mellette nappali diákmunkát is tudjon végezni. A fiatal diákmunka szerződésének ugyanis az alapja, hogy a diákmunka nem mehet az iskola, a tanulás rovására, a sikeres tanulmányi eredményeket nem akadályozhatja. A gyermek utógondozásban csak akkor maradhat 18 éves kora után a gyermekvédelemben, ha tanulói jogviszonya van.

A fiatal első félévi tanulmányi eredményei jelentősen romlottak, ezért került szüneteltetésre a gyám egyetértésével a diákmunka végzése. Korábban a gyermek minden nap dolgozott, a diákmunka szüneteltetése a heti három iskolai napot érinti. A részleges szüneteltetés addig tart, amíg nem javulnak a tanulmányi eredményei.

Több tucatnyian tüntettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma Báthory utcai épülete előtt a 17 éves Kislőrincz Dávid mellett, aki a fóti gyerekotthon bezárásáról rappelt, írja a 444.hu.

A tüntetést az aHang civil szervezet szervezte, a lap szerint felszólalt Hajdú Gergő aktivista, Molnár Péter volt SZDSZ-es képviselő, a Fidesz egykori alelnöke és Molnár Áron, a noÁrból. Az emberek között ott volt még Szél Bernadett és Nagy Blanka is, aki azzal lett ismert, hogy gimnazistaként felszólalt a 2018. decemberi, túlóratörvény elleni tüntetésen.

A 17 éves Kislőrincz Dávid egy kritikus számmal jelentkezett pár napja, arra reflektálva, hogy be akarják zárni a fóti gyermekotthont, ami az egykori Károlyi-kastély területén működik, és ahol speciális szükségletű gyerekeknek ad otthont.

Az otthon bezárása jó ideje téma, megmentéséért  petíció is indult , és közben megszületett a Gyermekváros maradj talpon című szám, ami egy kiállás az otthon lakói és dolgozói mellett. A műfajtól nem idegen módon  vannak benne elvétve kicsit csípősebb sorok, de valójában semmi olyan nem hangzik el, ami miatt bárkinek komolyan aggódnia kellene, vagy vizsgálatot kellene, hogy indítson. 

Nem voltak különösebben elnézőek viszont az intézménynél, ugyanis a  Népszava kiderítette , hogy vizsgálat indult a fiú ellen, és rögtön büntetésből annak ideje alatt megtiltották neki, hogy bejárjon a munkahelyére. A 444 szerint az intézmény tagadja, hogy a rapszám tartalma miatt nem engednék dolgozni a fiút.

A lapnak a tüntetésen Molnár Áron úgy nyilatkozott az esetről,

amikor a Madách téren tüntetés volt a színházak szabadságáért, akkor sokan összegyűltek. Ez az ügy ugyanarról szól. Ez is művészet, és ez is a művészet korlátozása, ezt fel kell ismerni. Fel kell ébredniük. De semmi baj, van még egy kis idejük.

Hajdú Gergő, a rendezvény szervezője pedig azt mondta, nem csak Kislőrincz Dávidért tüntettek, hanem a fóti gyermekváros összes lakójáért és dolgozójáért, majd hozzátette, egy ilyen intézménynek egy ilyen videó után nem büntetni kéne, hanem dicsérni és támogatni, írja a lap.