Gyula
7 °C
20 °C

Gulyás: Magyarországon nincs koronavírusos megbetegedés és nincs maszkhiány

2020.02.27. 12:56 Módosítva: 2020.02.27. 12:56

Magyarországon továbbra sincsen koronavírusos megbetegedés, de az éjszaka is beérkezett hét minta, amelyet jelenleg vizsgálnak – ezzel indította Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfót.

Ebben a cikkben azt foglaljuk össze, ami a koronavírus kapcsán elhangzott a kormányinfón. Ha kíváncsi rá, miről beszélt még Gulyás Gergely csütörtökön, kattintson a teljes tudósításunkra!

A miniszter a maszkhelyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az egészséges embereknek nem kell maszkot hordaniuk, de arról is beszélt, hogy szerinte nincs maszkhiány. Szerinte mivel Magyarországon jelenleg 1 millió 200 ezer szájmaszk áll rendelkezésre és továbbra is napi 25 ezer maszkot készítenek, csak azért fordulhat elő, hogy nincs a patikákban elérhető szájmaszk, mert az utóbbi időben sokan vásároltak ilyesmit.

Gulyás azt is hangsúlyozta: szerinte az, hogy bizonyos üzletekben áruhiány lép fel, csak a nem indokolt, hisztérikus reakciók eredménye.

Gulyás a kormányinfón azt is elmondta, hogy nincs pontos adata a kormánynak arról, hogy hány magyar állampolgár van külföldön karanténban, azt viszont meg tudta mondani, hogy Kínában összesen 174-en jelentkeztek be a konzulátusi védelemre.

Indokolt lehet, hogy az állam is szerepet vállaljon abban, hogy a magyarországi munkavállalók semmiképp se menjenek vissza dolgozni, ha fertőzött külföldi területről érnek vissza, csak azért, mert ebben az időszakban nem kapnának munkabért – mondta el az Index kérdésére Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány nyitott ebben a kérdésben, és hajlandó lehet arra, hogy a magyarországi munkáltatókkal ebben az értelemben kockázatközösséget vállaljon.

Ha a háziorvosoknak igényük van védőfelszerelésre, például védőmaszkokra, akkor az Gulyás szerint az operatív törzstől igényelhető. A miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy overall, védőruha viselése szerinte nem indokolt jelenleg a magyar háziorvosok számára.

Gulyás Gergelyen kívül Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is beszélt a koronavírus témájáról a csütörtöki kormányinfón. A szóvivő az operatív törzs tanácsaira hivatkozva a következőkre kért mindenkit:

  • Senki ne utazzon fertőzött területekre! Aki mégis megteszi, regisztrálja magát a konzulátuson!
  • Aki fertőzött részről érkezik vissza, az a kéthetes lappangási időben ne menjen közösségbe!  
  • Aki tüneteket észlel magát, maradjon otthon, és otthonra hívja ki a háziorvosát!
  • Az otthon maradottak is vigyázzanak saját családtagjaikra is!
  • Kiemelten fontosak az alapvető higiénés eljárások.
  • Akik Észak-Olaszországban jártak, ne menjenek iskolába, egyetemre és dolgozni sem!
  • Ha valakinél koronavírus-gyanú merül fel, az mindenképp működjön együtt a hatóságokkal!