Gulyás: 30 milliárdot ad a kormány mobil börtönökre és 462 milliót az olimpiai felkészülésre

2020.02.27. 11:34 Módosítva: 2020.02.27. 12:43

Magyarországon továbbra sincsen koronavírusos megbetegedés, de az éjszaka is beérkezett hét minta, amelyet jelenleg vizsgálnak – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. 

A miniszter szerint jelenleg 1 millió 200 ezer szájmaszk áll rendelkezésre, ezeknek a gyógyszertárakba való eljuttatásáról az operatív törzs gondoskodik. Gulyás azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon most napi 25 ezer maszkot készítenek. Szerinte ez azt jelenti, hogy nincs maszkhiány. Viszont mivel sokan vásároltak ilyet az utóbbi időben, előfordulhat, hogy nem lehet kapni néhány helyen, de az operatív törzs gondoskodni fog arról, hogy a lehető leggyorsabban eljuttathassák a maszkokat a gyógyszertárakba – közölte Gulyás Gergely.

Gulyás a koronavíruson kívül arról is beszélt, hogy a kormány 30 milliárd forintot különített el a Belügyminisztérium számára. Ebből a pénzből akár ideiglenes büntetés-végrehajtási intézmények is létrehozhatók. A miniszter szerint a mobil börtön fogalma Magyarországon kívül is ismert, és azt is közölte: részben ezekkel kell megoldani, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek jelenleg 115 százalékos telítettsége lecsökkenjen.

A nyári tokiói olimpiai játékok kapcsán pedig arról beszélt, hogy a kormány abból indul ki, hogy nem marad el a koronavírus miatt az olimpia. Ez alapján Gulyás tájékoztatása szerint a MOB által kért extra 462 millió forintot biztosítják a magyar olimpiai csapat felkészülésére, ezt soron kívül fogják folyósítani. A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián arról tájékoztatta a kabinetet, hogy 13 érmet tart reálisnak Tokióban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az operatív törzs tanácsaira hivatkozva a következőkre kért mindenkit:

  • Senki ne utazzon fertőzött területekre! Aki mégis megteszi, regisztrálja magát a konzulátuson!
  • Aki fertőzött részről érkezik vissza, az a kéthetes lappangási időben ne menjen közösségbe!  
  • Aki tüneteket észlel magát, maradjon otthon, és otthonra hívja ki a háziorvosát!
  • Az otthon maradottak is vigyázzanak saját családtagjaikra is!
  • Kiemelten fontosak az alapvető higiénés eljárások.
  • Akik Észak-Olaszországban jártak, ne menjenek iskolába, egyetemre és dolgozni sem!
  • Ha valakinél koronavírus-gyanú merül fel, az mindenképp működjön együtt a hatóságokkal!

A Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésekre is válaszolt, ezek zöme is a koronavírus témájára koncentrált. Gulyás elmondta, hogy nincs pontos adata a kormánynak arról, hogy hány magyar állampolgár van külföldön karanténban,  azt viszont elmondta, hogy Kínában összesen 174-en jelentkeztek be a konzulátusi védelemre.

Indokolt lehet, hogy az állam is szerepet vállaljon abban, hogy a magyarországi  munkavállalók semmiképp se menjenek vissza dolgozni, ha fertőzött külföldi területről érnek vissza, csak azért, mert ebben az időszakban nem kapnának munkabért – mondta el az Index kérdésére Gulyás Gergely, azt is hozzátéve, hogy a kormány nyitott ebben a kérdésben, és hajlandó arra, hogy a magyarországi munkáltatókkal ebben az értelemben kockázatközösséget vállaljon.

Ha a háziorvosoknak igényük van védőfelszerelésre, például védőmaszkokra, akkor azok Gulyás szerint az operatív törzstől igényelhetők. A miniszter ugyanakkor azt mondta: szerinte jelenleg nem indokolt overall, védőruha viselése a magyar háziorvosok számára.

Gulyás szerint az, hogy bizonyos üzletekben áruhiány lép fel, csak a nem indokolt, hisztérikus reakciók eredménye.

A koronavíruson kívül a csütörtöki kormányinfón Gulyást kérdezték többek között:

  • Gyurcsány Ferencről, róla azt mondta: úgy tűnik, hogy a DK vezetője állt az ellenzék élére, sőt már-már főpolgármesteri kompetenciákra is igényt tart;
  • arról, hogy 2030-ban lesz-e még Európai Unió, azt válaszolta, hogy nem szívesen jósol, de szerinte valamilyen európai együttműködés tíz év múlva is biztosan lesz, hiszen annak világgazdasági értelemben nincs alternatívája;
  • a Szabad Tér Színház ügyéről, amelyről a miniszter azt mondta, hogy a kormány számára az a megoldás elfogadható, amely Bán Teodórának is az;
  • NAT elleni tiltakozásokról, erről Gulyás szerint a kerettanterv és a tankönyvek ismerete nélkül alaptalan;
  • az M3-as metró légkondicionálásának finanszírozásáról, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a főpolgármester felelőssége, hogy betartsa a klimatizálásáról tett ígéretét, ugyanakkor ha a főváros meg tudja oldani, hogy a szerelvényeket biztosító orosz cég kötbéréből legyen megoldható, akkor azt a kormány támogatja;
  • arról, hogy a kormány ad-e a biodóm befejezésére még pénzt, azt mondta, hogy sem az idei, sem a jövőévi költségvetésben sincs keret erre, Gulyás szerint a finanszírozásban most már a fővároson van a sor;
  • a nemzeti konzultációval kapcsolatban Gulyás egyrészt arról beszélt, hogy a kormány a politikai felességét nem oszthatja meg, másrészt azt is kijelentette, hogy segítség az a politikai támogatás, amit a konzultáció eredménye ad.