Hat hónap alatt sem hallgatták ki a szexuális zaklatás miatt feljelentett vezérőrnagyot

2020.02.28. 08:09

Noha 2019. augusztus 8-án elindult a katonai büntetőeljárás annak az ezredesnek az ügyében, aki feljelentette a Központi Nyomozó Főügyészségen közvetlen felettesét, az ORFK egyik vezérőrnagyát, miután az a Népszava információi szerint szakításuk után hónapokon keresztül zaklatta, fenyegette, majd bántalmazta a nőt, még mindig nem hallgatták ki a férfit. Az ezredest előbb áthelyezték, majd január elsején felmentették a munkavégzés alól. A felmentés az ügyészségi vizsgálat befejezéséig, de legkésőbb március 31-éig tart. Ezekben a hónapokban az ezredes még kapja a fizetését, írja a lap.

Az ügyben alárendelt megsértésének vétsége és más bűncselekmény miatt folyik eljárás, ami még mindig tart. Az ügyészség tavaly novemberi közlése szerint hat személyt tanúként hallgattak ki, valamint beszerezték az orvosi iratokat, hanganyagokat és egyéb adatokat. De a vezérőrnagyot még nem hallgatták ki. Az ezredest fizikailag és lelkileg is megviselték a történtek, egy eddig nem publikált vallomásrészlet szerint ezt mondta az ügyészségen szeptemberben:

Zúgott a fejem, forgott velem a világ [...] Másnap sem pszichikailag, sem a testemen lévő kék-zöld foltok miatt nem voltam olyan állapotban, hogy bemenjek dolgozni. Hánytam, szédültem, ezért a háziorvosom betegállományba küldött

A nőről a Péterffy Sándor utcai intézetben készítettek röntgent, kapott látleletet és ambuláns lapot. Ezután jelentette az esetet Balogh János országos rendőrfőkapitánynak. A Központi Nyomozó Ügyészséghez végül azért fordult, mert úgy érezte, hogy az áthelyezésén túl semmi sem történt az ügyében. A Transparency International Magyarország sem tartotta megnyugtatónak az eljárást, ezért arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy vizsgálja ki a tárca, hibázott-e bárki a bejelentés kezelése során, illetve a „bejelentést tévő személy megfelelő védelméről történő gondoskodásra” is kérték. 

A tárca a Népszava szerint erre nem reagált, így ők is kérdéseket küldtek nekik, de arra sem kaptak választ. Az ezredes elmondása szerint felmentése is méltatlan körülmények között zajlott. Úgy érzi:  a vontatott eljárás és a bánásmód szerinte egyértelmű üzenet: „senki ne merjen semmit tenni a rendszerrel szemben”. Az ezredes szerint könnyen megeshet, hogy a feljelentés miatt a szakmai karrierje véget ért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport