Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Az MSZP szoros csatában győzte le a Momentumot, a Fidesz csak a harmadik az angyalföldi időközin

2020.03.01. 20:11

Nem borult a papírforma  az angyalföldi időközi önkormányzati választáson : az MSZP-LPE13 (ez utóbbi a lokálpatrióták egyesülete) jelöltje, Vaju Viktória nyert vasárnap a 9. választókerületben. De elég szoros volt a küzdelem, 42-35 százalékra győzött a Momentum jelöltje ellen - értesült az Index. A Momentum jelöltje meg is előzte a fideszest. 

Ez a  hivatalos eredmény:

  • Vaju Viktória, MSZP-LPE13: 497 szavazat (42,4 %)
  • Polyák Krisztina, Momentum: 406 szavazat (34,8 %)
  • Tempfli József, Fidesz-KDNP: 226 szavazat (19,4 %)
  • Nagy Zsolt, Mi Hazánk: 31 szavazat (2,6 % )
  • Barabás György László, Munkáspárt: 3 szavazat (0,2 %)

Ez az eredmény, az alig nyolc százalékpontos különbség azért számít meglepőnek, mert az MSZP a XIII. kerületben az előző választásokon rendre nagy arányban, 20-30 százazalékpontos különbségekkel győzött bármilyen ellenfél ellen.

Az időközin - ahogy ez lenni szokott- alacsonyabb a részvétel. A választókerület választói névjegyzékben összesen 6692 választópolgár szerepelt. Vasárnap 1166 szavazatot adtak le, ez az összes szavazásra jogosult 17,58 százaléka volt.

Októberben a XIII. kerületi képviselő-testületben 15 képviselői helyet szerzett a MSZP-Párbeszéd-DK-Momentum-XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete és hatot a Fidesz-KDNP. Az arány most annyiban változott, hogy a Momentumnak nincs képviselője, az MSZP-nek pedig eggyel több.

A választás azért vált izgalmassá, mert az ellenzék megosztottá vált, és a tavaly októberi összefogással szemben ezúttal külön indult a MSZP és a Momentum. A kerületben még tényező, teljes összefogást sürgető DK nem állt egyik jelölt mögé sem.

A választást azért kellett kiírni ugyanis, mert a momentumos Kerpel-Fronius Gábor lemondott a mandátumáról miután elvállalta a budapesti főpolgármester-helyettesi posztot. A két pozíció pedig így összeférhetetlen. Az ellenzék ebben a választókerületben is erős, Kerpel-Fronius tavaly októberben 75 százalékkal nyert, de nem lehetett tudni, hogy ha az MSZP és a Momentum egymással szemben indul, hogyan hat a választókra.

Az MSZP és a Momentum konfliktusát ebben a cikkünkben jobban körbejártuk, a lényeg annyi, hogy a Momentum Kerpel-Fronius lemondása után is magánál szerette volna tartani az összellenzéki jelölt megnevezésének jogát, míg az MSZP és Tóth József arra hivatkozott, hogy Kerpel-Fronius lemondásával borult a korábbi megállapodás.

A Fidesz-KDNP-nek nagy reményei nem lehettek ebben a választókerületben, de most egy olyan jelöltet indított, aki öt évvel ezelőtt még LMP-s színekben lett önkormányzati képviselő. Ezt és az ellenzéki belharcot együttvéve azért kikerülhetett volna nevető harmadikként.

Borítókép: Tóth József szocialista polgármesterjelölt szavaz a Németh László Gimnáziumban, a XIII. kerületi 93-as számú szavazókörben az önkormányzati választáson 2014. október 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi