Három új koronavírusos eset van Magyarországon

DSZZS20200310216
2020.03.12. 10:44

Több mint 24 óra után frissült a koronavirus.gov.hu számlálója, eszerint 3 új eset van Magyarországon, egy iráni és két magyar állampolgár.

  • Egy, a Szent János Kórházban már napok óta elkülönített magyar nőnél,
  • egy újabb – a Szent László Kórházban megfigyelés alatt álló – iráni diáknál (az első iráni beteg kontaktjánál),
  • és egy a napokban Izraelben járt magyar férfinél mutatták ki a COVID-19 fertőzést.

A fertőzöttek száma velük együtt 16-ra nőtt: 9 iráni, 1 brit, és 6 magyar állampolgár. Az ő kontaktjaikat is elkezdik vizsgálni.

Mint csütörtökön megírtuk, a UPC egyik dolgozójának pozitív lett a koronavírustesztje, otthonában van karanténban. Az értesülést megerősítette a cég vállalati kommunikációs igazgatója, Suba János is, aki szerint a dolgozó egy nem európai és nem súlyosan fertőzött országból történő hazautazásról visszatérve lett rosszul. Az UPC központi irodaházát, a Haller Gardenst elkezdték kiüríteni, a cég a hatóságokkal egyeztetve minden lehetséges óvintézkedést megtesz a dolgozói biztonságának érdekében.

A koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal új adatai szerint nemcsak a fertőzöttek száma nőtt, hanem a mintavételek száma is, a szerdai 609-ről 730-ra emelkedett, a karanténban lévő 69 személyek száma pedig 65-re csökkent.

A magyarországi koronavírus fertőzések alakulása:

  • 1,2: Március 4. Orbán Viktor bejelentette, hogy két, itt tanuló iráni diáknál kimutatták a fertőzést.
  • 3: Március 5. Egy Milánóban dolgozó debreceni férfinál mutatták ki a koronavírust. A brit állampolgárságú férfi február 28-án érkezett Debrecenbe, akkor még nem volt lázas, később belázasodott.
  • 4: Március 5. A negyedik fertőzött az egyik iráni diák barátnője.
  • 5: Március 7. Az ötödik magyar beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. Elképzelhető, hogy a külföldön élő fia fertőzte meg, aki Franciaországban is járt, Olaszországban viszont állítása szerint nem.
  • 6,7: Március 8. Két újabb fertőzött: a 6. egy 22 éves iráni férfi, a SE hallgatója, aki az iráni gyógyszerészhallgatóval egy születésnapi partin vett részt február 28-án. A 7. beteg a Milánóban megfertőződött, Debrecenben élő brit férfinak az 59 éves magyar felesége.
  • 8,9: Március 9. A Szent László Kórházban járványügyi zárlat alatt álló iráni SE-hallgatónál és egy magyar nőnél – az idős magyar férfi beteg 74 éves feleségénél – diagnosztizáltak új koronavírus-fertőzést.
  • 10, 11, 12: Március 10.  3 új fertőzött, mindhárman már karanténban lévő iráni egyetemisták.
  • 13: Március 11.  A Debrecenben élő brit férfi kontaktjánál, egy magyar nőnél mutatták ki a fertőzést. A nő akkor már napok óta a Szent László kórházban volt elkülönítve.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)