A veszélyhelyzet hatalmat adott a polgármestereknek, a szekszárdi fideszes Ács Rezső élt is vele

2020.03.13. 21:25

A koronavírus miatt kihirdetett  országos veszélyhelyzetre  hivatkozva Szekszárdon is elmaradt a képviselő-testület szokásos ülése, ahol a költségvetésről vitatkoztak volna. A város fideszes polgármestere, Ács Rezső pedig élt a kapott jogával, miszerint lehetősége van a bizottságok és a közgyűlés összehívása nélkül egyedül meghozni a döntéseket, így

egyedül elfogadta és aláírta a város költségvetését.

A Magyar Hang írja, hogy Ács emellett azt is bejelentette csütörtökön, hogy módosítja a szervezeti és működési szabályzatot, és visszaállítja a polgármesteri kabinetet, amire "ebben a rendkívüli helyzetben nagy szükségem lesz, hogy háttérmunkájukkal segítsenek."

Emellett pedig visszaveszi a város kezébe az önkormányzati lapot, a Szekszárdi Vasárnapot, jelentette be Ács. Utóbbit úgy indokolta, hogy a lap a következő héten nem vagy csak korlátozottan jelent volna meg, és szerinte most nem megengedhető, hogy ne lássák el információkkal a városiakat. 

Ács így írt erről Facebookján:

Bomba Gábor, a közgyűlésben többségben lévő Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakcióvezetője a Magyar Hangnak azt mondta, hogy amit a polgármester tesz, "az a hatalommal való visszaélés tipikus esete", és minden olyan intézkedés, amit a polgármester a hatalom újbóli megszerzéséért tesz, és az nincs összefüggésben a járványügyi helyzettel, következménye lesz.

A Fidesz kisebbségben van a városi közgyűlésben.

Csütörtökön a komlói polgármester, Polics József cselekedett hasonlóképp: a testület nélkül, egymaga döntött a település költségvetéséről, az önkormányzati képviselők fizetését "le is nullázta". Komlón fideszes a polgármester, de a testületben kisebbségben vannak a kormánypártok. Az ellenzéket így központi segítséggel iktatta ki a polgármester olyan kérdésekben, amelyek a lap szerint nincsenek összefüggésben a koronavírussal.  • Hírek
  • Hírek