A veszélyhelyzet fennmaradásáig nem lehet választás és népszavazás

NAK 8182
2020.03.19. 17:26

A kormány elküldte az ellenzéki frakcióvezetőknek azt a törvényjavaslatot, amely a március 11-én kihirdetett jogrend, a veszélyhelyzet "meghosszabbításáról" szól. A Házbizottság csütörtöki ülése után írtunk arról, hogy a törvényről várhatóan jövő hét kedden fognak szavazni. 

Mielőtt ismertetnénk a kormány javaslatának részleteit, érdemes rögzíteni, hogy a képviselők nem a veszélyhelyzet meghosszabbításáról fognak szavazni, ugyanis annak kihirdetése és visszavonása kizárólag a kormány hatásköre; a parlament arról szavaz majd, hogy a kormány veszélyhelyzet során hozott rendeletei automatikusan meghosszabbíthatóak-e a veszélyhelyzet végéig. 

Az Alaptörvény értelmében "a 2020. március 11-én kihirdetett, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításával összefüggő szabályokról" szóló törvény sarkalatosnak minősül, kétharmad szükséges hozzá, ami azt jelenti, hogy ha csak nem történik valami váratlan, a parlament el is fogja fogadni. 

Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a járvánnyal szemben globális megoldás nem ismert, ezért a koronavírus elleni küzdelem során minden ország maga dolgozza ki védekezési stratégiáját. Ez a helyzet számunkra, magyarok számára nem ismeretlen, ugyanis ugyanezzel a feladattal néztünk szembe a pénzügyi szektor összeomlása elleni küzdelem, az árvízi védekezés és a bevándorlási válság kezelése kapcsán is

- olvasható a törvény lapunkhoz is eljutott tervezetében. 

Az indoklás szerint a törvény célja, "hogy megerősítse és meghosszabbítsa a veszélyhelyzetben hozott rendeleteket, a veszélyhelyzet fennállásáig pedig határozatlan idejű rendeletekre előzetesen felhatalmazást adjon".

A kormány szerint az is szükségessé teszi a törvényt, hogy "abban az esetben is megalkothassa és hatályában fenntarthassa a rendkívüli rendelkezéseket tartalmazó rendeleteit, ha az Országgyűlés bármely, a COVID-19 fertőzés okozta tömeges megbetegedést okozó 2020. évben bekövetkezett humánjárvánnyal összefüggő okból nem ülésezik". Mint korábbi cikkünkben írtuk, ha a kormány valamiért nem kapná meg a felhatalmazást a rendeletei meghosszabbítására, akkor nincs elméleti akadálya annak, hogy a rendeletek lejárta után újra kihirdesse azokat. 

A törvény indoklásának folytatásában olvasható, hogy a kormány arra kér felhatalmazást, hogy a veszélyhelyzet során az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető járvány megelőzését és elhárítását kezelhesse rendeletekkel. 

A törvény legfontosabb pontjai:

  • A kormány a veszélyhelyzetben "a veszélyhelyzetben – a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl – az állampolgárok élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonságának, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat".
  • "A Kormány a veszélyhelyzet elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtett intézkedésekről rendszeresen, az Országgyűlés ülésén – annak hiányában az Országgyűlés elnöke és az országgyűlési képviselőcsoportok vezetői részére – ad tájékoztatást".
  • Az Alkotmánybíróság a veszélyhelyzet során folyamatosan működik, "a tanács ülése a veszélyhelyzet megszűnéséig az elnök döntése alapján elektronikus kommunikációs eszköz igénybevételével is megtartható".
  • "A veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak."
  • "A veszélyhelyzet megszűnését követő napig országos és helyi népszavazás nem kezdeményezhető, a már kitűzött országos és helyi népszavazások elmaradnak".
  • "E törvény hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt."

A Fidesz a többi párt támogatását kéri

A Fidesz nem meglepő módon teljes mértékben támogatja a kormány tervezetét. "A Fidesz parlamenti frakciója támogatja a kormány koronavírus-járvány kezelésével összefüggő javaslatait és készen áll arra, hogy a parlament jövő heti ülésén megszavazza a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Erre kérjük a többi parlamenti pártot is. A jelenlegi súlyos helyzetben elengedhetetlen, hogy a kormány gyorsan tudjon cselekedni és mérsékelni tudja a veszteségeket mind az emberéletekben, mind más területeken" - írta közleményében Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető.

Határozott időre szeretné az ellenzék

Kerestük a tervezet miatt az ellenzéki frakciókat, ugyanis úgy tudjuk, vannak vitás pontok, ahol módosítást kérnek majd az ellenzéki képviselők.

A Demokratikus Koalíció támogatni fogja a veszélyhelyzet meghosszabbítását - közölte az Index kérdésére Vadai Ágnes. A politikus szerint nem lenne szerencsés, ha a kormánynak adott felhatalmazás határozatlan időre szólna, ha a kormány ehhez ragaszkodik, vitatkozni fognak velük. "De csak egy pontig", mert most a cselekvésnek van itt az ideje. A DK azt is javasolja, hogy a veszélyhelyzet idején a parlament folyamatosan ülésezzen, ezért minden hét "A" hét legyen.

Az MSZP sajtóosztálya azt válaszolta: "Jelen helyzetben a veszélyhelyzetet meg kell hosszabbítani. A benyújtott konkrét javaslattal kapcsolatban a hétpárti egyeztetésen egyetértés volt abban, hogy néhány garanciális és praktikus módosítás még szükséges lenne."

A Jobbik azt írta kérdésünre, hogy "határozott időre, indokolt esetben annak további meghosszabbításával természetesen támogatjuk a veszélyhelyzet időben történő kitolását. Azt természetesen nem tudjuk támogatni, és nincs is indoka, hogy megszavazzuk Orbán Viktor rendeleti úton történő kormányzását az idők végezetéig, határozatlan időre. Azt ugyanis királyságnak hívják. Mi nem a demokráciát, hanem a veszélyhelyzetet kívánjuk felszámolni, minél több szűrés elvégzésével, illetve védőfelszerelés biztosításával". 

A Párbeszéd szerint "természetesen elfogadható, hogy egy ilyen súlyos járványügyi helyzetben rendeleti kormányzást vezessünk be. De egy ilyen esetben is nélkülözhetetlenek az alkotmányos garanciák arra, hogy a kormány nem él vissza a helyzettel, hogy parlamentet nem kapcsoljuk ki a működésből".

A párt szerint javaslat eddig megismert formája szerint nincs lehetőség

esetleges visszaélés esetén az Alkotmánybíróság a frakcióvezetők kérésére a lehető legrövidebb idő alatt dönthessen a kérdésben. Ez gyakorlatilag teljhatalmat ad Orbán Viktornak és a Fidesznek, amire még veszélyhelyzetben sincs szükség.

A Párbeszéd akkor támogatja a Lex Covidot, ha 90 napra szól, szükség esetén pedig meghosszabbíthatja a parlament. Az eredeti verziót sem támogatni, sem megszavazni nem fogják. 

(Borítókép: A koronavírus-járvány miatt kiürült Kossuth tér a Parlament épületével 2020. március 14-én. Fotó: Nagy Attila Károly/Index)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!



  • Hírek
  • Babaváró hitel