Börtönben forgattak tájékoztató videót a koronavírusról a raboknak

2020.03.21. 10:00

A fogvatartottaknak és a hozzátartozóiknak szóló videókat készített a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, ezekben azt kérik, hogy tartsák be a koronavírus-járvány miatti ideiglenes korlátozó intézkedéseket.

A börtönben forgatot videókban egy elítélt magyarázza el a legfontosabb tudnivalókat. A fogvatartottaknak készített videót az ország összes börtönében, naponta többször is leadják a rabok zárt láncú televíziórendszerén. Ebben többek között elhangzik, hogy

  • rendszeresen és alaposan kell kezet mosni legalább 20 másodpercig, és csak utána nyúljon bárki szemhez, szájhoz,
  • köhögéskor, tüsszentéskor papírzsebkendőt kell használni, amit aztán azonnal ki kell dobni,
  • kerülni kell a fizikai érintkezést a kiemelt fertőzésveszély miatt, így a plexifal miatt nem tudják megérinteni hozzátartozóikat.

A hozzátartozóknak szóló videót a BvOP a honlapján és a YouTube-csatornáján is közzétette. Ebben is elhangzik, hogy bármilyen megelőző intézkedés ideiglenes, az elmaradásokat később pótolják.

Ha a járványügyi helyzet azt követeli meg, hogy a látogatófogadást korlátozzák, akkor a börtön biztosítja a fogvatartottak számára a megnövelt idejű telefonos vagy Skype-os kapcsolattartást. Emellett kérésre havi kettőre emelhetik a webshop-felületen rendelhető csomagok számát, hangzik el a videókban.

Mint korábban megírtuk, február elseje és március közepe között a hazai börtönökben 270 800 darab védőmaszkot gyártottak, és adtak át a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központnak.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!