A koronavírus okozta munkanélküliség oldhatja meg a börtönőrhiányt

GettyImages-2011810
2020.03.24. 10:41

Egyre többen jelentkeznek börtönőrnek a sopronkőhidai fegyházba – tudta meg lapunk az intézmény belső viszonyait ismerő forrásokból. Forrásaink szerint ennek az az oka, hogy sokan, akik eddig Ausztriában dolgoztak, elveszítették az állásukat.

Megkerestük az Országos Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, ahol lényegében megerősítették ezt az információt. Azt írták, hogy Sopronkőhidai Fegyház és Börtön személyi állományának feltöltöttsége 94 százalék, és országszerte egyre erőteljesebb az érdeklődés a betöltetlen álláshelyeik iránt. (A 94 százalékban benne van ugyanakkor mindenki, tehát nem csak az őrök, hanem valamennyi alkalmazott is, tehát bár sokan jelentkeznek őrnek, még mindig nincsenek elegen.)

„Tapasztalataink szerint ennek oka egyfelől, hogy Ausztriában számos ingázó magyarnak felmondtak a munkahelyén, másfelől az a közismert tény, hogy a Magyar Állam pontosan, határidőben teljesíti kifizetéseit alkalmazottjai felé. A büntetés-végrehajtási szervezet munkavállalóinak illetménye a vonatkozó jogszabály szerint minden hónap 5-ig átutalásra kerül a megadott pénzintézeti számlaszámra. Ez a biztonság és kiszámíthatóság, valamint az elérhető egyéb juttatások egyre népszerűbbek az álláskeresők körében, akiknek teljes körű tájékoztatása céljából elindítottunk egy új portált, ahol az érdeklődők minden eddiginél átfogóbb képet kaphatnak a büntetés-végrehajtásnál betölthető állásokról” – írta válaszában a BVOP. 

Arról korábban írtunk, hogy a magyar börtönökben munkaerőhiány van, előfordult, hogy egy börtönben a pszichológusnak kellett beugrania a szintes őr helyére, annyira nem volt őr. A járvány okozta munkanélküliségi hullám ugyanakkor úgy tűnik, megoldhatja ezt a munkaerőhiányt.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!