A kormány reméli, hogy minél előbb visszavonhatják a veszélyhelyzetet

D KOS20200324001
2020.03.24. 11:12

A viharos hétfői nap után – amikor az ellenzék nem szavazta meg, hogy házszabálytól eltérve napirendre kerülhessen a kormány által beterjesztett koronavírus-törvény – kedden napirend előtt vitáztak a képviselők az előző nap történtekről. Hogy pontosan mi is az a törvény, ami az utóbbi napokban uralja a hazai közéletet, arról itt írtunk részletesen

A DK frakciójában ülő Bősz Anett azt kérdezte a jelen lévő fideszesektől, hogy ha a veszélyhelyzet alatt hozott rendkívüli intézkedések között van határideje a hiteltörlesztési és járulékfizetési moratóriumnak, akkor miért nincs határideje a veszélyhelyzetnek.

Felidézte, hogy minden lehetőség adott ahhoz, hogy a parlament átálljon home office-ra, és a képviselők 15 naponta online szavazással meghosszabbítsák a rendkívüli jogrendben hozott kormányrendeletek hatályát. 

Egyetlen időkorlatot kellett volna elfogadni: 15, 30 vagy 60 nap, akár önök is megmondhatták volna 

– közölte Bősz, aki szerint a Fidesz nemcsak a közjogi, hanem a járványügyi helyzetet sem vette komolyan, ugyanis B. Nagy László (Fidesz) megszegte a házi karantént, és bement a parlamentbe. A kormánypárti politikust a párbeszédes Szabó Tímea feljelentette a karantén elhagyása miatt. 

Bősz kitért arra is, hogy Orbán hétfőn a fideszes képviselőket az ország 133 legbátrabb emberének nevezte; az ellenzéki politikus szerint a legbátrabb magyarok az egészségügyben dolgoznak. 

Saját törvényükről hazudnak

Az összes ellenzéki képviselő megszavazta volna a koronavírus-törvényt, ha bekerül, hogy a kormányrendeletek hatálya 90 nap, és meghosszabbítható – közölte Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője. Tóth szerint tíz év után először történhetett volna meg, hogy a parlament egyhangúlag ad bizalmat a kormánynak, „gesztust kértünk a miniszterelnöktől” – mondta. 

Hazugság, hogy az ellenzék nem járult hozzá a veszélyhelyzet fenntartásához, mivel a veszélyhelyzet most is fennáll, annak kezdetéről és a végéről is a kormány dönt – reagált Tóth a fideszes vádakra. Azt is felidézte, hogy a napokban lejáró, már kihirdetett kormányrendeleteket újból ki tudják hirdetni, semmi sem akasztja meg tehát az intézkedéseket. 

Önök és a miniszterelnök nem a vírust akarják legyőzni, hanem minket, ellenzéki képviselőket

– jelentette ki Tóth.

Stadion helyett kórház

Szerint ha már megakadályozásnál tartunk, felmerül a kérdés, hogy ki akadályozta meg, hogy az elmúlt 60 napban felkészítsék az egészségügyet a válsághelyzetre, és ki akadályozta meg azt, hogy stadionok és luxusberuházások helyett az egészségügyre és az ott dolgozók bérére költsenek.

A Jobbik részéről Brenner Koloman arról beszélt, hogy még a római időkben is volt időkorlátja a diktátori felhatalmazásnak – ezt megtanulhatta volna Orbán Viktor is, ha nem Soros-ösztöndíjjal olvasgatja Oxfordban a Népsportot, amit állítólag a képviselő ismerősének az apja küldött a későbbi miniszterelnöknek. 

Brenner szerint nem bíznak az emberek abban, hogy a kormány nem él vissza a hatalommal, például azért, mert a tegnapi szavazás óta uszítanak az ellenzék ellen – utalt arra, hogy Kocsis Máté a Facebookon név szerint felsorolta, kik azok a képviselők, akik leszavazták, hogy a házszabálytól eltéréssel napirendre kerülhessen a koronavírus-törvény. 

„Miután tíz éve kétharmaddal kormányoznak, az önök felelőssége, hogyan készültek fel erre a veszélyhelyzetre” – mondta Brenner.

Bocsánatot fog-e kérni az ellenzék

Az ellenzéki kritikákra Völner Pál, igazságügyi miniszterhelyettes azt mondta, hogy a hétpárti egyeztetésekről az ellenzék több szövegszerű javaslatát beépítették a törvényjavaslatba és kijelentették hétfőn, hogy a Btk.-módosításról is tárgyalhatnak. Az ellenzék viszont mereven ragaszkodott az időkorláthoz. 

Völner szerint mindaddig ülésezni fog a parlament, amíg a járványügyi helyzet engedi. A koronavírus-törvénynek és a veszélyhelyzetnek pedig igenis van határideje, ami maga a járványügyi helyzet. 

Remélhetőleg minél előbb el fog jönni az a nap, amikor vissza lehet vonni a rendkívüli intézkedéseket, kíváncsi leszek, hogy amikor a kormány visszavonja majd a veszélyhelyzetet, az ellenzék bocsánatot fog-e kérni az elmúlt napok hisztériakeltéséért és a diktatúrázásért 

– mondta Völner.

Nem tudják, meddig tart

Dömötör Csaba államtitkár szerint hazugság az az ellenzéki állítás, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével teljhatalma lett Orbánnak, ugyanis a törvény világos: a rendkívüli jogosítványok a járvánnyal függenek össze. A határidő hiányáról elismételte, hogy senki sem tudja, meddig tart a járvány, ezért nem építettek időkorlátot a koronavírus-törvénybe. 

A politikus szerint az sem garantálható, hogy a tömeges megbetegedések szakaszában meg lehet őrizni a parlament döntésképességét, a vírustörvénnyel erre a helyzetre is készülnek. Felidézte, hogy Karácsony Gergely a járvány miatt nem hívta össze a Fővárosi Közgyűlés márciusi ülését. „Akkor miért nem diktatúráztak?” – kérdezte Dömötör, aki arról is beszélt, hogy az ellenzék járványügyi javaslatainak egy részével a Fidesz is egyetért. 

A többség dönt

Orbán Balázs államtitkár szerint mindenki emlékezni fog arra, hogy mi történt a parlamentben, amikor az ellenzék nem szavazta meg törvény napirendre vételét hétfőn. 

Önök voltak azok, aki a vészterhes időkben nem álltak a kormány mellé, és nem támogatták a veszélyhelyzet fenntartását

– jelentette ki. Szerinte az ellenzék a koronavírus elleni védekezéshez eddig mindössze egy nem szavazattal járult hozzá. 

Orbán szerint az ellenzéki képviselők láthatóan nem olvasták el a törvényjavaslatot és az Alaptörvényt sem, különben tudnák, hogy „az Országgyűlés bármikor dönthet a felhatalmazás visszavonásáról”. Egy problémájuk van, hogy a döntés a többség kezében van – jelentette ki az államtitkár, aki szerint az az ellenzék gondja, hogy nem tudja zsarolni a kormányt. 

Rétvári Bence államtitkár szerint mivel kedden nem tudják elfogadni a törvényt és meghosszabbítani a 15 nap után lejáró rendeleteket, „hétvégén bizonytalan helyzet” lesz, az egyik lejáró rendelet például a határok lezárásáról szól. Halász János frakciószóvivő pedig arról beszélt, hogy az ellenzék nem a vírus, hanem a kormány ellen akar küzdeni. 

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!