15,24 milliárdot juttat a kormány a koronavírus elleni védekezésre

2020.03.25. 06:33

A legfrissebb Magyar Közlöny szerint egy kormányhatározat bő 15 milliárd forintot különít el a költségvetésben a vírus elleni védekezésre, vagy ahogy a közlöny hivatalosan megfogalmazza, „15 240 000 000 forint összegben szabad előirányzatot meghaladó mértékű tárgyévi kötelezettségvállalást engedélyez” az idei költségvetésben, mégpedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alcím terhére.

Ezzel egyidejűleg felhívja a  pénzügyminisztert, hogy az  emberi erőforrások miniszterének bevonásával gondoskodjon a pénz rendelkezésre állásáról.

A határidő „a felmerülés ütemében”, a pénz felhasználása az operatív törzs utasítása alapján történik.

A közlöny egy másik kormányhatározata a külügyminisztériumot szólítja fel, hogy gondoskodjon „a magyar állampolgárok testi épségének védelme és válsághelyzetből történő hatékony kimenekítése érdekében szükséges intézkedések megszervezéséről és megtételéről”. Ehhez a kormány megadja a szükséges pénzt, de a határozat nem ír összeget. 

Szintén a közlönyben olvasható egy olyan kormányrendelet, miszerint a vírus elleni orvostudományi kutatásban való részvételt az állampolgárok telekommunikációs eszközök útján is jelezhetik az illetékeseknek.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!