Üresen áll a lakása? Segítsen egy orvosnak vele!

shutterstock 1166063371
2020.03.25. 17:24
Egymást érik azok a kezdeményezések a közösségi médiában, amelyek különböző felajánlásokat gyűjtve igyekeznek segíteni a koronavírus ellen küzdőknek: orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek ajánlanak fel üresen álló lakásokat, ingyenfuvarokat szerveznek, étkeztetést biztosítanak, de nem csak egészségügyi dolgozóknak gyűjtenek mindenfélét, ami a járványhelyzetben hasznos lehet.

Minél kevesebbet utaznak, annál többet pihenhetnek az orvosok

A Pihentesd a dokit! Facebook-csoport  az egészségügyben dolgozóknak segít abban, hogy  a munkahelyükhöz közel találhassanak ingyen pihenési és szállás lehetőségeket. A csoport ötlete egy egyszerű felajánlásról szóló poszt hihetetlen népszerűségéből indult el, az elnevezést pedig az #Etesdadokit! Jótékonysági csoport ihlette – mesélte az Indexnek a Pihentesd a dokit! adminisztrátora, Berke Mónika.

Berke eredetileg csak a saját megüresedett üzlethelyiségét szerette volna felajánlani egy egészségügyi dolgozó számára, az ugyanis az Uzsoki Utcai Kórház közvetlen közelében található. A saját felajánlását a Facebookon tette közzé, és az erre a posztra érkező rengeteg reakció alapján úgy ítélte meg, hogy érdemes lenne szervezettebben összefogni a felajánlásokat.

A Pihentesd a dokit! csoportot március 18-án hozta létre, és egy hét alatt csaknem 800 tagja lett. A csoporton keresztül eddig 24 ingatlant ajánlottak fel, ezek közül 21-et már sikerült is kiközvetíteni. 

A segítő szándék annyira meglepte az egészségügyben dolgozókat, hogy voltak, akik el sem akarták hinni, hogy valódi felajánlásokról van szó. Az is érthető azonban, ha az ingatlanok felajánlói bizalmatlanok, hiszen senki nem szeretné, ha valaki visszaélne a jelenlegi veszélyhelyzettel. A Pihentesd a dokit! épp ezért minden jelentkezőt ellenőriz, és egy ingyen használati szerződéssel teszi hivatalossá a dolgot.

Berkének van ingatlanos tapasztalata, azt mondja, ez segíti az adminisztrációt, de így sem bírná egyedül a csoport szervezését. Jelenleg Kosztyu Andreával ketten osztják meg ezeket a feladatokat, de az ötletgazda reméli, hamarosan négyen foglalkoznak majd azzal, hogy összekössék a felajánlásokat azokkal az egészségügyi dolgozókkal, akiknek erre szüksége van.

Az airbnb-s lakások most úgyis üresen állnak

Senkinek nem jó ez a helyzet, de mindenkinek ehhez kell alkalmazkodnia, és azért kell segítenünk azoknak, akik a frontvonalban harcolnak, hogy ez az egész minél rövidebb legyen

– mondta az Indexnek a Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért elnevezésű Facebook-csoport adminisztrátora, Balogh Nóra. Neki egy orvosként dolgozó rokona keresett magának lakást, hogy ne kelljen hazajárnia, fél ugyanis attól, hogy saját családtagjait fertőzi meg, Balogh esetében ez adta a kezdő lökést. Ezután jött a felismerés, hogy valószínűleg a legtöbb airbnb-ztetett lakás, most üresen áll, hiszen a turizmus leállt.

Balogh, aki évek óta csak az Airbnb-n keres lakást, ha utazik, és maga is adott már ki így szállást, gyorsan talált lakást a rokonának, közben pedig azt látta, hogy sokan segítenének most a szálláskiadók közül, ezért március 14-én létrehozta az akkor még nyilvános Facebook-csoportot. Az eredeti ötlet ugyanis az volt, hogy a csoporton belül majd szépen egymásra talál a kereslet és a kínálat, de ez hamar tarthatatlan lett.

Sokan féltik ugyanis az állásukat az egészségügyi dolgozók közül és nem akarják, hogy a rendszer kritikájaként értelmezzék, ha elfogadnák a felajánlásokat.

Az is előfordul, hogy az nem szeretné valaki nagydobra verni, hogy van egy üres lakása valahol. Épp ezért, ebben a csoportban egyelőre minden az ötletgazdán keresztül szerveződik, ő köti össze privát üzeneteken keresztül a lakást kínálókat azokkal az egészségügyi dolgozókkal, akik számára az adott ingatlan a legideálisabb lenne.

Ezen a csoporton keresztül eddig budapesti 45 lakást sikerült leszervezni az egészségügyi dolgozók számára,  akik között van olyan, akit vidékről vezényeltek a fővárosba, és olyan is, aki az agglomerációból ingázott Budapestre, és a felajánlásoknak köszönhetően most nem kell naponta használnia a tömegközlekedést.

Balogh, aki jelenleg egyedül intézi a szervezési feladatokat ebben a több mint 13 000 fős csoportban, most már úgy látja, egy Facebook-oldal jobb választás lett volna a csoport helyett. Ott ugyanis le tudná választani a privát üzeneteiről a szervezéshez kapcsolódókat. Egyelőre azt mondja, egyedül is bírja a kapcsolattartást, de számít arra, hogy a helyzet néhány héten belül bedurvulhat.

Bármilyen segítség jól jöhet

A Közösségi felajánlások a vírus felszámolásában segítőknek elnevezésű Facebook-csoportnak a a fentieknél nagyobb a célközönsége. Ez ugyanis a leírása szerint nemcsak az egészségügyben dolgozóknak, hanem a mentők, rendőrök, tűzoltók, ápolók, orvosok, honvédek, katasztrófavédelemben dolgozók számára is gyűjti a felajánlásokat.

Az utolsó szendvics is jó helyre kerül, és nagyszerű gesztus, ha ebben az ügyben ajánlják fel

– mondta az Indexnek a csoportot létrehozó Dóczi Viktor, aki egyébként az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik sofőrként. Dóczi azt mondja, a taxisofőrök felajánlásáról jutott eszébe, hogy mennyi olyan nagyobb vagy apróbb segítségre lehet most szükség, és hogy össze kellene kötni azokat, akiknek szükségük lenne ilyesmire, azokkal, akik adnának. 

A Dóczi által egy hete létrehozott csoportnak csaknem 1200 tagja van, leszerveződött már benne egészségügyi maszkok leszállítása, orvosoknak és mentősöknek kiszállított ingyen meglepetésebédek. Olyan is akadt, aki ingyenes masszázst ajánlott fel egészségügyi dolgozóknak akkorra, amikor „a háború véget ért”, és arra is volt példa, hogy valaki grafikusként arra vállalkozott, hogy a koronavírus kapcsán készít információs anyagokat.

Ebben a csoportban nincsenek összekötő adminisztrátorok, a rendszer Dóczi szerint „önfenntartó”, azaz a csoportban közvetítés nélkül vehetik fel egymással a kapcsolatot a segítséget ajánlók és azok, akik hasznát vennék az adott felajánlásnak. 

(Borítókép: Illusztráció / Shutterstock)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!