Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Vasárnap reggel érkezett Kínából újabb 3 millió orvosi maszk

2020.03.29. 13:51

Szombatról vasárnapra virradó éjjel 3 millió 270 ezer darab arcmaszk érkezett Pekingből Budapestre, közölte a Wizz Air. A magyar kormány által a koronavírus-járvány elleni védekezéshez rendelt egészségügyi eszközöket ugyanis ismét a légitársaság szállította haza.

Emlékeztettek, hogy szombat reggel három Wizz Air-különjárat érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, a fedélzetén a hazai egészségügyi személyzetnek szánt 27 tonnányi védőfelszereléssel. A három gépük még csütörtökön szállt fel, és miután leszállt tankolni Kazahsztán fővárosában, Nur-Szultanban, az éjjeli órákban ért Sanghajba. A berakodás után irkutszki és nur-szultani tankolással repültek vissza Magyarországra. Ugyanígy hozták haza az újabb szállítmányt is.

Arról már többször beszámoltunk, hogy az egészségügyben dolgozók vészjelzésének hatására a kormány jelentős eszközbeszerzési kísérleteket tett az elmúlt hetekben. Orbán Viktor "portyázókat" küldött a világ minden tájára, a védőfelszerelésekből ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem gyakorlatilag a Föld minden pontján hiány van.

Beszámoltunk arról is, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízása alapján a Semmelweis Egyetem által lefolytatott beszerzések eredményeként megérkezett az első, majd pedig a második szállítmány – utóbbit Orbán Viktor személyesen fogdta.

Arról ugyanakkor máig nincs információ, konkrétan milyen típusú maszkok érkeznek, és hogy ezeket pontosan mely intézményekbe szállítják ki is mikor. A kormányzati közlések arról szóltak, hogy először az érintett járványügyi osztályokat látták el, később valamennyi intenzív terápiás osztályon dolgozó felszerelését ígérték, az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján pedig az Index idevágó kérdésére Lakatos Tibor rendőrezredes azt mondta, a járványkezelésre kijelölt intézményeknek szállítják ki a folyamatosan érkező eszközöket először, az a céljuk, hogy ezek a kórházak legalább előre egy hétre fel legyen szerelve megfelelő számú maszkkal és egyebekkel.

Továbbra is nagy kérdés azonban, hogy miután néhány hete három darab ffp1-es maszkot, valamint egy kézfertőtlenítő szert biztosított az állam a háziorvosoknak, a mostani szállítmányokból juthat-e számukra is valamennyi. A háziorvosok jelentősen kitettek ugyanis a fertőzésveszélynek.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!