Lett fertőtlenítőszer a lapunknak író vesebetegnek

2020.03.31. 18:46 Módosítva: 2020.03.31. 22:39
Pozitív végkicsengéssel zárult olvasónk története, aki arra panaszkodott lapunknak, hogy a vesebetegeket nagyon nehéz helyzetbe hozta a koronavírus.

Olvasónk elmondása szerint az volt a legnagyobb problémájuk, hogy az országos fertőtlenítőszer-hiány miatt ők se jutottak hozzá a dialízishez létfontosságú fertőtlenítőszerekhez, ami végzetes lehetett volna. Mint írta korábban, megnehezítette a helyzetet, hogy bezárták a dialízisközpontot is.

Lapunkat a cikk alapján megkereste dr. Rádai Tamás, a dialízisközpontok túlnyomó többségét üzemeltető Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója. Még pénteken telefonon beszélt az érintett beteggel (az olvasóval), és az általa elmondottakat jelezte a dialízisszolgáltatónak.

Mint lapunknak elmondta, rögtön világossá vált, hogy félreértés történt, nem zárt be a beteget kezelő dialízisközpont, mindössze a koronavírus-járvány miatt az olvasóhoz hasonló PD-s betegek esetében azzal lehet csökkenteni a fertőzés lehetőségét, hogy amennyiben a kezelésük rendben megy, akkor elegendő a ritkább személyes ellenőrzés a dialízisközpontban. (PD-s beteg: peritoneális vagy hasi dialízis. A PD-kezelést a beteg maga végzi a saját otthonában külön dializáló berendezés nélkül, csak rendszeres kontrollra megy be a dialízisközpontba.) 

Ennek értelmében át kellett szervezni a PD-s betegek kontrollvizsgálatait, de a dialízisközpontba a járvány időszaka alatt is bármikor bemehetnek kontrollra, és mind a nővér, mind az orvos mobiltelefonon közvetlenül elérhető számukra.

A PD-s betegekkel szemben a HD-s betegeknek járványveszély idején is heti háromszor muszáj bemenniük a dialízisközpontba, ezért számukra különösen fontos, hogy Magyarországon egyetlen dialízisközpont sem zárt be, mindegyik központ teljes kapacitással áll a betegei rendelkezésére, sőt a központok a járvány miatt jelentős többletfeladatokat vállaltak az esetlegesen koronavírussal fertőzött betegek mobil dialízisellátásában. (A HD kezelést a betegek hetente három alkalommal a dialízis központban kapják meg, az erre szolgáló berendezések és az azokat kezelő szakszemélyzet segítségével.)

Az olvasó jelzése alapján a dialízisszolgáltató az összes PD-s beteget külön tájékoztatta, hogy a jelenlegi helyzetben hogyan biztosítható a biztonságos ellátás. Ennek nyomán olvasónk is megerősítette, hogy megkapta a tájékoztatást, és a fertőtlenítőszerhez jutás kérdése is megoldódott.

Mint arról korábban beszámoltunk, a  fertőtlenítőszer az egyik leginkább elkapkodott termék a háztartási boltokban, patikákban.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!