Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Mostantól a hatósági házikarantén-adatok is láthatóak lesznek

2020.04.02. 22:26 Módosítva: 2020.04.02. 22:36

10 668 ember van jelenleg hatósági házi karanténban Magyarországon – írja a koronavirus.gov.hu. Ezt az adatot eddig az oldalon nem közölték, de az operatív törzs tájékoztatóin korábban is elhangzott.

A járvány ezen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek

– írják az oldalon a házi karanténról.

Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni, és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el

– áll még a koronavirus.gov.hu-n.

A koronavírus-járvány március 4-én érte el Magyarországot, a kormány március 11-én hirdetett veszélyhelyzetet, majd március 16-án lezárták a határokat, betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és szórakozóhelyek, korlátozták az üzletek 15 óra utáni nyitvatartását.

Március 28-tól, szombattól, kéthetes, április 11-ig tartó kijárási korlátozás lépett életbe az ország egész területén: csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, tartózkodási helyeket.

Magyarországon jelenleg 585 fertőzöttet tartanak nyilván, az elhunytak száma 21, a gyógyultaké pedig 42. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!