Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Müller Cecília: Akár minden településen jelen lehet már a vírus

2020-04-02 11 28 39-Watch - Élő.png
2020.04.02. 11:32

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, ismertette az országos tisztifőorvos az elmúlt 24 óra adatait. Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott, újabb koronavírussal-fertőzött beteg halt meg, így huszonegyre nőtt az elhunytak száma. Müller Cecília szerint

a 70 éves férfi áldozat szív- érrendszeri megbetegedésben és anyagcsere-betegségben is szenvedett.

42 főre emelkedett a gyógyultak száma is, tette hozzá, Müller Cecília szerint azonban a mintavételek száma a regisztrált megbetegedések számával egyenes arányban növekszik, hiszen minden gyanús esetet tesztelnek, és a kontaktjaikat is vizsgálni kell, ez egyre több ember érintettségét jelenti.

Akár minden településre is érvényes lehet, hogy Magyarország teljes területén észlelhető már a koronavírus

– hangzott el azzal kapcsolatban, hogy már minden megyéből regisztráltak megbetegedéseket. Müller Cecília szerint egyre jobban emelkedik a megbetegedések száma, és már sok esetben azt sem lehet visszakövetni, hogy ki kitől kapta el a vírust. 

A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek 

– figyelmeztetett ismét Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint a tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat.

Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon.

Aki teheti, autóval vagy kerékpárral járjon munkába, de a gépjárműveket is fertőtleníteni kell, mondta még a tisztifőorvos. Müller Cecília szerint azok, akik tömegközlekedés igénybevételére kényszerülnek, azok is csökkentsék a megállókban való várakozás idejét, és nagyon figyeljenek a távolságtartásra, valamint a higiéniás szabályokra, és hogy kesztyű vagy akár egy zsebkendő nélkül semmihez ne is érjenek hozzá a gépjárműveken.

A tisztifőorvos szerint minden olyan felületet – számítógépes klaviatúrát, villanykapcsolókat, kilincseket –, amit rendszeresen megfogunk, gyakran fertőtlenítsünk.

Előfordulhat, hogy bizonyos helyeken tovább szigorítanak a kijárási korlátozásokon

Lakatos Tibor rendőr ezredes beszámolt arról, hogy csütörtökig

10 668 állampolgárt rendeltek hatósági házi karanténba.

Velük kapcsolatban összesen 78 417 ellenőrzést végeztek, 418 esetben találtak szabálytalanságot, 341 fővel szemben szabálysértési eljárás indult, 36 figyelmeztetést és 211 helyszíni bírságot szabtak ki.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban is ellenőrzött a rendőrség, rengeteg szabályszegést észleltek, 162 esetben indult eljárás, 76 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, és 1117 esetben figyelmeztettek.

Lakatos szerint vannak olyan szabályszegők, akiket már többször is indokolatlan közterületi tartózkodáson értek, külön kérte, hogy ők is tartsák be a szabályokat és a hatósági utasításokat, ez ugyanis mindannyiunk érdeke. A rendőrség továbbra is figyelemmel kíséri a járványhelyzettel kapcsolatos bűncselekményeket is:

 • 32 eljárást indítottak rémhírterjesztés miatt, 
 • 22-t közveszéllyel fenyegetés miatt,
 • 29 esetben csalás miatt indítottak eljárást.

Lakatos szerint a határátkelők többségén folyamatos a forgalom, több határátkelőt újranyitottak, és tárgyalnak a szomszédos országokkal, hogy a környező országokba ingázók munkába járása megoldott legyen.

Újságírói kérdésekre adott válaszok:

 • Orvosszakmai kérdés, hogy mely krónikus beteg ellátása tűr halasztást, mely nem – mondta kérdésre Müller Cecília. A tisztifőorvos szerint a kiadott szakmai iránymutatás alapján az egyes kezelőorvosnak, klinikusnak kell döntést hoznia.
 • Jelenleg is folyamatban van hazai gyártású védőfelszerelések gyártása, de tervezik a kapacitások bővítését is, mondta Lakatos Tibor az idevágó kérdésre.
 • A Magyarországra érkező egészségügyi eszközök elosztását a betegellátáshoz, az igényekhez igazítva osztják ki.
 • Természetesen befolyásolja a genetikai állományunk azt, hogy mennyire sérülékeny a vírusokkal, így a koronavírussal szemben a szervezetünk, mondta Müller, hozzátéve, a koronavírus esetében ezt is folyamatosan vizsgálják a kutatók.
 • A vírus örökítőanyagán alapuló vizsgálat mutatja ki a legbiztosabban a vírus jelenlétét, és kétszer kell mintát venni, hogy megerősödjön a pozitivitás ténye, mondta el Müller Cecília.
 • A szív- és tüdőkórházakban fekvő betegeket fokozottan védeni kell, mondta Müller Cecília, kiemelt biztonsági intézkedéssel fogadhatják őket és hasonlóan szigorő protokoll szerint kell, hogy ellássák ezeket a betegeket az érintett intézmények.
 • A büntetés-végrehajtási intézményekben már a járvány kezdete előtt biztonsági intézkedéseket vezettek be, így újraszabályozták a kijárást, valamint az ott foglalkoztatottak védelmében is utasításokat adtak ki, mondta Lakatos az idevágó kérdésekre. Idáig nem igazoltak fertőzést bv. intézményekben.
 • Bizonyos fokig szabályozhatóak az árak, de azt is figyelembe kell venni, hogy a világpiacon is jelentősen drágultak a gyógyászati termékek, védőeszközök és az alapanyagok is, mondta Lakatos. Zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések azért, hogy az embereket ne verjék át csaló árakkal.
 • Mikor gyógyult egy koronavírusos beteg? Ha tünetmentes, akkor nem kezelik kórházban, de a 14 napos karantén, önmegfigyeléssel még a tünetmentes esetekben is fontos. A kórházi kezelés után is két hét otthoni önmegfigyelést javasolnak, nehogy visszaesés legyen. A harmadik tesztvizsgálat általában már negatív, ezután tekinthető gyógyultnak valaki, mondta Müller.
 • Az asztma is kockázati tényező, erősítette meg a tisztifőorvos kérdésre.
 • „Az utcai maszk viselése saját választás. Ha valaki beteg, akkor maradjon otthon, ez a legfontosabb. Ha mégis el kell mennie, akkor a beteg ember viseljen maszkot, mert akkor nem tudja átadni a fertőzést cseppfertőzéssel” – mondta Müller az idevágó kérdésre. A tisztifőorvos szerint egészséges ember saját döntése, hogy viseli-e a maszkot, de ha igen, akkor azt feltétlenül helyesen tegye.
 • A kijelölt, akkreditált laboratóriumokban zajló vizsgálatok közül is általában két mintavételre van szükség ahhoz, hogy biztos eredményt kapjanak a koronavírus tesztelése során, mondta újabb idevágó kérdésre a tisztifőorvos.
 • „Azért állunk itt mindennap, hogy tájékoztassuk önöket arról, hogy koronavírus-járvány van Magyarországon, a világban. Ez egy világjárvány” – mondta Müller Cecília az Index országos járványt meghatározó és annak feltételrendszerét érintő kérdésére.
 • Azok az adatok, amikről beszámolunk, a bizonyítottan megfelelő módszerrel megtörtént vizsgálatokról és igazolást nyert fertőzésekről számolnak be, mondta a tisztifőorvos szintén az Index kérdésére, előfordulhat-e olyan, hogy valaki csak később kerül be a regiszterbe.
 • „Nehezen tudjuk elképzelni, hogy ezeken a szabályokon a közeljövőben enyhíteni tudunk, de az előfordulhat, hogy bizonyos helyeken, településeken, ahol akár gócpont alakul ki, ott tovább szigorítanak a kijárási korlátozásokon, illetve a hatósági utasításokon” – mondta Lakatos. Müller Cecília ehhez még hozzátette: az biztos, hogy járványügyi szempontból semmiképpen sem enyhítenek a mostani intézkedéseken.
 • Olyan, hogy karanténban dolgozó egészségügyi dolgozó, olyan nincs, mondta Müller, állítva, hogy nem is tudja ezt értelmezni ezt a felvetést. A tisztifőorvos szerint az egészségügyi dolgozók is különböző mértékben vannak kitéve a fertőzés veszélyének, és az eszközellátásuk is ezeknek a szinteknek megfelelő. A kórházak egyheti tartalékkészlettel rendelkeznek, és folyamatos az ellátásuk eszközökkel, tette hozzá Lakatos Tibor.
 • A védelmi bizottságok koordinációs feladatot látnak el a járványügyi védekezésben, mondta a rendőrezredes.
 • A magas vérnyomás is kockázati csoportba sorol krónikus betegséggel élőket, gyakorlatilag életkortól függetlenül, mondta Müller Cecília a 41 éves, magas vérnyomással azonosított koronavírus-áldozatra vonatkozó kérdésre. De ilyen kockázati tényezők az anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség vagy bármely immunrendszert támadó, krónikus megbetegedés is, tette hozzá egy másik kérdésre.
 • Olyan komoly hiányosságot, ami az ellátást veszélyeztette volna, nem jelentett egyetlen kórházparancsnok sem, hangzott el kérdésre.
 • Jelen ismeretünk szerint a rovarok, szúnyogok nem terjesztik ezt a betegséget, válaszolta Müller Cecília az idevágó kérdésre.
 • Az első és legfontosabb az egészségünk és a testi épségünk megtartása, mondta Müller, aki szerint ha valakit baleset ér, ugyanúgy mentőt kell hívni, és ugyanolyan sürgős ellátást fog kapni az érintett, mint máskor. Enyhébb esetben telefonon a háziorvoshoz kell fordulni, és ő intézkedik a további ellátásról.
 • Müller Cecília csak azokért a hatóság által elvégzett tesztekért tud felelősséget vállalni, amelyeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ maga vagy a hatóságilag kijelölt 7 labort végez el, és amelyek bevizsgáltak. „Egyéb, magánlaborokban végzett tesztekért nem tudunk garanciát vállalni” – fogalmazott a tisztifőorvos.

Az Index ezeket a kérdéseket küldte csütörtökön:

 • Kimondható az, hogy koronavírus-járvány van Magyarországon? Az országos járványnak melyek a szakmai/tudományos/jogszabályi feltételei? Világjárvány esetén mások a szakmai követelmények?
 • A több mint 16 401 ezer magyarországi mintavétel pontosan hány emberen történt meg? Konkrétan hány embert teszteltek már Magyarországon a hatóságok az új koronavírussal, és egy esetben hányszor kell mintát venni?
 • Hányadik pozitív teszteredmény esetén tüntetnek fel valakit regisztrált betegként a hivatalos kimutatásban? Előfordulhat, hogy bizonyos megbetegedések, adott esetben egyes áldozatok csak napokkal később kerülnek be a kimutatásba?
 • Mi történt csütörtökön reggel a koronavirus.gov.hu adatközlésével (egy áldozatról először hírt adtak, majd kikerült a cikkből, majd megjelent a statisztikában, a külön cikk viszont nem került címlapra)?
 • Átlagosan napi ezer elvégzett mintavételt tüntetnek fel, legalábbis az elmúlt egy hétben, a kijelölt új laborokkal. Pontosan naponta hány labortesztet végeznek a NNK központi laborjában, és hány darab mintavételt értékelnek ki a kijelölt 7 laborban?
 • A nemrég külföldről Magyarországra behozott lélegeztetőgépek invazív vagy non invazív lélegeztetőgépek?
 • Vannak érvényes magyar tanúsítványaik azoknak a típusú lélegeztetőgépeknek, amelyeket külföldről szereztek be?
 • Múlt héten Müller Cecília országos tisztifőorvos normatív határozatot hozott arról, hogy a határokon belépő magyar állampolgárok kötelezően hatósági házi karanténba kell vonuljanak. A határozatot az áruforgalom érdekében 24 óra múlva módosították. Több hazatérő magyar állampolgárságú nemzetközi tehergépkocsi-sofőr is jelezte azonban, hogy az országba belépéskor kezükbe nyomták a piros karanténra felszólító papírt. Mégis érvényes ezekre a sofőrökre a karantén-határozat?
 • Mit jelent az, hogy a Tirolból hazatérő magyarok "negatív igazolással rendelkeztek arról, hogy nincs a szervezetükben koronavírus", ahogy tisztifőorvos asszony fogalmazott kedden? Azt, hogy van negatív teszteredményük, vagy azt, hogy aláírattak velük az osztrák hatóságok egy papírt arról, hogy saját bevallásuk szerint tünetmentesek? Többek beszámolói szerint Ausztriában az elvileg "karanténidőnek" számító két hét alatt elhagyhatták a szállásukat és mozoghattak az érintett településeken. Ez kitöltött karanténnak számít a magyar hatóságok értelmezésében? 

A koronavírus-járvány  március 4-én  érte el Magyarországot, a kormány március 11-én hirdetett  veszélyhelyzetet , majd március 16-án  lezárták a határokat , betiltották a rendezvényeket, bezártak a mozik és szórakozóhelyek, korlátozták az üzletek 15 óra utáni nyitva tartását.  Március 28-tól, szombattól, kéthetes, április 11-ig tartó  kijárási korlátozás lépett életbe  az ország egész területén: csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából lehet elhagyni a lakóhelyeket, tartózkodási helyeket.

(Borítókép: Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatója. Fotó: Index)