Nem szólt kollégáinak az Uzsoki főnővére, hogy koronavírusos, a Facebookra posztolta ki

B RKL20170316030
2020.04.03. 22:01

Bódi Guszti Facebook-posztja alatt jelentette be az Uzsoki Utcai Kórház egyik osztályának főnővére, hogy elkapta a koronavírust.

Bódi Guszti és családja ugyanis élő adásban jelentkezett be szerda este, egy tíz és fél perces élőt csináltak, amely részeként egy percig tapsolnak az egészségügyi dolgozók kitartó munkája elismeréseként. A főnővér pedig azt írta alá:

Nagyon köszönöm. Ápolónő vagyok, aki már elkapta a vírust.

Mire Bódi Guszti is válaszolt neki: "Isten melletted van, meggyógyulsz!" A kommentet mi is kerestük, de pénteken már nem találtuk nyomát, eltávolíthatták.

A kórházban dolgozó forrásunk az Indexnek azt mondta, az osztály dolgozói ebből a rövid hozzászólásból értesültek arról, hogy kollégájuk tesztje pozitív lett, a főnővér erről hivatalosan – a hozzászólása előtt – egyiküknek sem szólt.

Az ápolónő azóta már eltávolított kommentje
Az ápolónő azóta már eltávolított kommentje
Fotó: screenshot / Facebook

Miután kiderült, hogy a főnővér koronavírusos, az osztály dolgozói forrásunk szerint egyből szóltak az osztályvezetőnek, hogy jelezze a dolgot a kórház vezetősége felé, majd többen magánúton csináltattak tesztet. De ugyanúgy bejár mindenki dolgozni. 

Kérdéseinkkel először csütörtök este kerestük az Uzsoki kórházat, akkor türelmünket kérték. Pénteken végül újból kérdéseket küldtünk nekik, amire a kórház főigazgatója, Ficzere Andrea kora este annyit válaszolt:

Az Uzsoki Utcai Kórház a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban az aktuális hivatalos eljárásrendnek megfelelően és a jogszabályokat betartva végzi a tevékenységét. Személyes adatokat sajnos nem áll módunkban megadni.

Nekünk tehát nem erősítették meg, hogy a hír igaz lenne, de nem is cáfolták.

A kérdéseink és a kórház válasza közötti időben viszont az érintett osztály dolgozói is kaptak egy köremailt, ami az Index birtokába jutott. Ebben szintén Ficzere főigazgató azt írja, az Index megkereste őket a kérdésekkel, majd nekik már elismeri, hogy igaz a hír. Ezt írja a főigazgató:

igen, igaz, a főnővér egyik kommentjében számolt be erről a tényről a nagyvilágnak.

Ezután leírja, hogy ő maga is nagyon megdöbbent, "felelőtlennek" és "nem profi hozzáállásnak" jellemezte mindezt, mert ennek komoly következményei lehetnek a kollégáira és a betegekre is.

Hozzáteszi azt is, hogy amint ezt megtudták, "egyébként" minden kötelező és szükséges lépést megtett a vezetőség. Ezután pedig megtiltották a dolgozóknak, hogy a továbbiakban bármiről is beszéljenek a sajtónak.

Az esetről az operatív törzsnek is tettünk fel kérdést, de nem válaszoltak cikkünk megjelenéséig. Müller Cecília tisztifőorvos a törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta,  vannak egészségügyi dolgozók karanténban , és vannak pozitív esetek is közöttük. Azt viszont nem mondta meg, hány emberről van szó, ahogy arra sem válaszolt, hogy vannak-e köztük olyanok, akik későn diagnosztizált beteg miatt fertőződhettek meg.

(Borítókép: Az Uzsoki Utcai Kórház egyik bejárata a XIV. kerület Róna utca felől. Fotó: Róka László / MTI)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!