Karácsony: Az ingyen parkolással megnőtt a forgalom Budapesten

2020.04.06. 19:58 Módosítva: 2020.04.06. 23:16
Közösségi oldalán bírálta a fizetős parkolás felfüggesztéséről szóló döntést Karácsony Gergely főpolgármester. Érvei szerint hétfőn, az életbe lépés napján nőtt a közúti forgalom, és a szabálytalan parkolások száma visszaállt egy átlagos hétköznapnak megfelelő szintre. Ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók helyét ne tudják elfoglalni mások, külön parkolóhelyeket jelölnek ki nekik a következő napokban.

Mint Karácsony írja

a kormányzati operatív törzs tájékoztatóján hangzott el, hogy sajnos »sok lett az autó« Budapesten. Jó reggelt kívánok! A tisztifőorvos lényegében arra kérte a budapestieket, ne vegyék komolyan a miniszterelnök bejelentését, ne éljenek vele, mert az fokozza a járványveszélyt.

Közölte, hogy a teljes körű ingyenes parkolást a polgármesterek nem támogatták, méghozzá jó okból.  Lapunk cikkét idézte , miszerint a Belváros fideszes polgármestere nyilatkozta a minap: „Nem tehetnek olyan szakmai javaslatot, ami veszélyezteti a kerületben élők lakóhelyüknél történő parkolását, valamint nagyobb forgalmat, látogatottságot mozdít elő, ami elősegítheti a koronavírus terjedését, tehát ellentmond az operatív törzs azon állásfoglalásának, ami a lakhely elhagyásának korlátozására és a lehető legkevesebb mozgásra hívja fel a figyelmet”. Vagyis a járvány nem tud változtatni azon a tényen, hogy a belső kerületekben nagyjából kétszer annyi az autó, mint ahány parkolóhely, tette hozzá.

A főpolgármester szerint a miniszterelnök bejelentésének másnapján a közösségi közlekedés kihasználtsága nem csökkent, viszont az elmúlt hetekhez képest érdemben nőtt a közúti forgalom, annak összes következményével együtt. Vagyis jelentős részben olyanok ültek autóba, akik eddig otthon maradtak, ahogyan azt a kormány is kéri tőlük. 

Hozzátette: a közterület-felügyelők jelentései szerint a szabálytalan parkolások száma visszaállt egy átlagos hétköznapnak megfelelő szintre, több esetben a közlekedést érdemben akadályozó parkolás miatt kellett intézkedni. 

Végül közölte: annak érdekében, hogy aki élni tud a biciklis közlekedés lehetőségével, biztonságban tudja ezt megtenni, már hétfőn elkezdtek új biciklisávokat festeni a városban. Mivel a járványveszélyben elengedhetetlen, hogy az orvosok és ápolók gyorsan jussanak el a munkahelyükre, számukra már korábban ingyenessé tették a parkolást a városban. Hogy az ő munkájukat ne nehezítse, hogy elfogytak a parkolóhelyek, a kórházak környékén, ahol ez indokolt, az egészségügyi dolgozóknak jelölnek ki parkolóhelyeket a következő napokban.

A Waze útvonaltervező applikáció adatai alapján hétfőn mintegy 20 százalékkal több Waze-felhasználó közlekedett Budapesten, mint az előző hét hétfőjén. Azaz ebből arra lehet következtetni, hogy az előző hét hasonló időszakához képest nagyjából 20 százalékkal növekedett az összforgalom ezen a napon:

Gépjárműforgalom a Waze-felhasználók adatai alapján - Forrás: Waze
Gépjárműforgalom a Waze-felhasználók adatai alapján - Forrás: Waze

Frissítés: Fürjes szerint valaki füllent

Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren fűzte hozzá a témához, hogy 

a Waze-használok száma és az utcakép is világosan mutatja: az ingyenes parkolás bevált. Múlt hétfőhöz képest 10% alatti a forgalomnövekedés, és ingyenes parkolással is negyede a megszokottnak. Aki mást mond: téved vagy füllent, és becsapja a budapestieket.

A bejegyzésben látható Waze-grafikán azonban csak az elmúlt hetek forgalma látható, egészen a legutolsó vasárnapig, a hétfői forgalom nem. Az ábrából ezért csak annyit lehet leszűrni, hogy április 5-ig (vasárnapig) az elmúlt hetekben hogy alakult a forgalom: a járvány előtti napi átlag 18 ezer felhasználóról a járvány három hete alatt körülbelül átlag 5 ezerre csökkent.

Vasárnap maga Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy hétfőtől díjmentes lesz a közterületi parkolás Magyarországon.

A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját, emiatt indokolt a kerületi parkolási díjak megszüntetése

– jelentette ki a miniszterelnök. 

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!  • Hírek
  • Hírek