Kásler Miklós menesztette a Rehabilitációs Intézet főigazgatóját is

2020.04.12. 19:01 Módosítva: 2020.04.12. 22:38

A Fejér Megyei Kórház vezetője után újabb kórházigazgatót menesztett Kásler Miklós.  Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását, olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.  

A szokatlanul keményhangú minisztériumi tájékoztatás szerint a felmentés oka az volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre.

Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára. Április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben, olvasható a közleményben. 

A főigazgató az intézetben ellátott rehabilitációs betegek áthelyezéséről nem gondoskodott, folytatódik az írás. "Mindez ellentétes az ágazati elvárással és a kórháznak adott feladatszabással. A megfelelő felkészülést nem végezte el a főigazgató, komolyan veszélyeztetve ezzel a járvány elleni sikeres védekezést és betegellátást".

Az Operatív Törzs az Emmi miniszterének javaslatára ütemezetten, minden hétre előre meghatározta a magyarországi egészségügyi intézetek, kórházak feladatait, többek között azt is, hogy hány betegágyat, hány intenzív ágyat kell biztosítani az adott intézményben a koronavírussal fertőzött betegek izolálására, ellátására, lélegeztetésére.

„Aki a komplex intézkedési terv ütemezett utasításait nem hajtja végre, az a betegek biztonságát, az életükért való küzdelem eredményességét veszélyezteti. Az OORI főigazgatójának ilyenfajta eljárása ezért mind szakmailag, mind emberileg elfogadhatatlan” – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. 

Az ügyben kerestük Cserháti Pétert, hogy reagáljon a közleményben foglaltakra, de nem sikerült elérnünk. 

Mint március 23-án megírtukaz Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetből már a múlt hónap második felében minden olyan beteget elküldtek, akinek kezelése, műtétje halasztható volt, leállították a nélkülözhető ambuláns, nappali kórházi ellátást, a csoportos kezeléseketAkkori cikkünk szerint az elrendelt intézkedésekre azért volt szükség, hogy a kórházban megakadályozzák a koronavírus elterjedését, hiszen az intézetben sok idős, érbeteg vagy cukorbeteg embert ápoltak. Most egy kórházhoz közelálló forrásunk azt írta: az elmúlt időben nagy erőkkel szervezték át a kórházat, helyeztek át nehezen áthelyezhető betegeket, akiket máshol nem tudnak ilyen színvonalon ellátni.

A most menesztett Cserháti Péter korábban a budapesti kórházi rendszer teljes átalakítását célzó Egészséges Budapestért Program miniszteri biztosa volt.