A debreceni idősotthonok tesztelését rendelték el

2020.04.15. 16:28 Módosítva: 2020.04.15. 17:09

 A gondozottak teljes körű koronavírus-szűrését rendelte el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat – jelentette be a város polgármestere, Papp László. 

A polgármester szerint múlt csütörtökön koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, de a fenntartó debreceni önkormányzat koronavírusra teljes körű szűrést rendelt el az intézményben. A feladattal az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI) bízták meg.  Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak – 636 fő – teljes körű szűrése kedden kezdődött meg és jelenleg is tart. 

Debrecenben az önkormányzat működtetésében két helyen látnak el idősgondozói feladatokat: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai idősotthonban. A polgármester elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos orvosi ellátásra és jelenlétre, valamint a fertőtlenítőszerekkel és védőfelszereléssel való ellátásra.

Március közepén a Pallagi úti idősotthonban kialakítottak egy izolációs részleget is, hogy szükség esetén legyen lehetőség elhelyezni a fertőző betegeket: a második emeleten külön bejárattal, külön személyzettel és külön egészségügyi eszközökkel létrehozott 50 férőhelyes részlegbe kijelölték a kizárólag ott munkát végző dolgozókat.

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, több budapesti és vidéki idősotthonban felütötte a fejét a vírus az utóbbi időben. 

(MTI)